Ανακριβές και το νέο Πόθεν Έσχες Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη

Η προσπάθεια εξαφάνισης της εταιρείας από το κάδρο του πιθανού ελέγχου και φυσικά της πολιτικής πραγματικότητας φαίνεται να εμφανίζει μια ακόμη ανωμαλία στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού της χώρας

4848886

Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του πρωθυπουργού δεν είναι εντυπωσιακή μόνο για τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων που καταγράφει. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν για μια ακόμη φορά «μαύρες τρύπες» και γκρίζες περιοχές, παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί. Είτε ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για το τι του καταλογίζουν είτε η προσπάθεια «εξομάλυνσης» όσων κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στο πόθεν έσχες δεν είναι εύκολη υπόθεση. 

Το λεγόμενο σπίτι του Βολταίρου έχει εξαφανιστεί από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης μαζί με την ιδιοκτήτρια εταιρεία SCI Personal Ventures, λόγω «δωρεάν μεταβίβασης», όπως αναγράφεται. Ωστόσο η εταιρεία στην οποία φέρεται να έχει μεταβιβαστεί –και γι’ αυτό δεν δηλώνεται– στα γαλλικά αρχεία του εμποροδικείου του Παρισιού φαίνεται να ανήκει και σήμερα κατά 95% στη σύζυγο του πρωθυπουργού. Δηλαδή τα συγκεκριμένα έγγραφα εμφανίζουν το πρωθυπουργικό ζεύγος να κάνει ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η περίεργη εξαφάνιση του περιουσιακού στοιχείου που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου απαλλάσσει τον πρωθυπουργό από τη βάσανο της παροχής εξηγήσεων. Η κύρια απ’ αυτές αφορά την πρόσφατη αποκάλυψη του Documento ότι η εταιρεία της συζύγου του πρωθυπουργού κατέβαλε για την αγορά του σπιτιού στο Παρίσι 750.000 ευρώ σε μετρητά, τα οποία ωστόσο δεν διέθετε αφού είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 10.000 ευρώ.

Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2018, 2017 και 2016 (αφορούν χρήσεις των ετών 2017, 2016 και 2015 αντίστοιχα). Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2016 (χρήση 2015), στη σελίδα 12, ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η σύζυγός του είναι μέτοχος κατά 95% της γαλλικής εταιρείας Personal Ventures. Δηλώνει επίσης πως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια του σπιτιού του Βολταίρου το οποίο (όπως επίσης δηλώνει) αγόρασε με δάνειο. Εδώ έχουμε την πρώτη ανακρίβεια στο πόθεν έσχες, αφού, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια αγοράς, το σπίτι αγοράστηκε με δάνειο 900.000 ευρώ και μετρητά 725.000 ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν είχε η εταιρεία. Αρα έχουμε μια ανακρίβεια η οποία πρέπει να ελεγχθεί.

5d908878825e631ef36758c4

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Κυρ. Μητσοτάκη για το 2016 (χρήση 2015) αναγράφεται ότι η σύζυγός του είναι μέτοχος κατά 95% της γαλλικής εταιρείας Personal Ventures, μέσω της οποίας αναφέρεται στη δήλωση ότι αγοράστηκε με δάνειο –ψευδώς, αφού δόθηκαν και 725.000 ευρώ μετρητά– το περίφημο σπίτι του Βολταίρου

5d9088a1825e631ef36758c5

Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2017 (χρήση 2016) αναγράφεται ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει προχωρήσει σε «δωρεάν μεταβίβαση» των μετοχών της στην επίμαχη εταιρεία

Στη δήλωση πόθεν έσχες της επόμενη χρονιάς, του 2017 (χρήση 2016), δηλώνεται ότι υπάρχει μεταβολή για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Η Personal Ventures όπως φαίνεται έχει μεταβιβαστεί σε κάποιον κατά την τρέχουσα χρήση, δηλαδή το 2016. Συγκεκριμένα στη στήλη παρατηρήσεις αναγράφεται «δωρεάν μεταβίβαση».

Τι λέει το εμποροδικείο του Παρισιού

Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2018 (χρήση 2017) στη σελίδα όπου καταγράφεται η συμμετοχή σε επιχειρήσεις η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν δηλώνει καμία συμμετοχή στη συγκεκριμένη εταιρεία, πράγμα που επιβεβαιώνει επίσης ότι δεν έχει καμιά συμμετοχή στην Personal Ventures.

Τo περιουσιακό στοιχείο λοιπόν που προκάλεσε σχόλια και κυρίως απαίτηση ελέγχου εξαφανίζεται. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Γιατί και στο παρελθόν η σύζυγος του πρωθυπουργού δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες της την offshore εταιρεία Εternia Capital Management, των νησιών Κέιμαν, αν και στα επίσημα έγγραφα εμφανιζόταν ενεργή, πράγμα που τελικώς απέδωσε σε λάθος συνεργατών της.

 

5d9088d9825e631d2e432b32

Ως αποτέλεσμα, στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2018 (χρήση 2017) δεν εμφανίζεται οποιαδήποτε συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού στην εταιρεία Personal Ventures

Αναζητήσαμε τα επίσημα έγγραφα με τα οποία δηλώνεται σήμερα η μετοχική σύνθεση της εταιρείας Personal Ventures στο Παρίσι. Τα έγγραφα τα πήραμε από το εμποροδικείο του Παρισιού. Σε αυτά φαίνεται ότι η εταιρεία Personal Ventures, με αριθμό μητρώου 490 793 288 R.C.S Paris, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 έχει ως μέτοχο και διευθυντή την κ. Grabowski Maria Eva Virginia-Mitsotakis. Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Δηλαδή τρία χρόνια αφότου κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη η εταιρεία μεταβιβάστηκε σε άλλον (κατά συνέπεια και το σπίτι του Βολταίρου) και μάλιστα δωρεάν, η εταιρεία επισήμως φαίνεται να ανήκει ακόμη στη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Επιχειρήσαμε και δεύτερη διασταύρωση των στοιχείων που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να κάνει ανακριβές πόθεν έσχες.

Την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ζητήσαμε το ιστορικό των μεταβολών για την Personal Ventures. Στο έγγραφο που πήραμε φαίνεται ότι μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου δεν υπήρχε καμία μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας όπως ήταν στις 30 Ιουνίου 2006, την ημέρα δηλαδή που ιδρύθηκε.

 

5d908907825e631ef36758c6

Στο απόσπασμα κύριας καταχώρισης στο εμπορικό μητρώο της Γραμματείας Εμποροδικείου Παρισιού με ημερομηνία τελευταίας επικαιροποίησης την 26η Σεπτεμβρίου 2019 ως μέτοχος και διευθυντής εμφανίζεται ακόμη η κ. Grabowski Maria Eva Virginia-Mitsotakis.

Και από τα έγγραφα αυτά προκύπτει δηλαδή πως σήμερα η εταιρεία έχει ως μέτοχό της τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Πράγμα όμως που δεν δηλώνεται στο πόθεν έσχες, στο οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η εταιρεία μεταβιβάστηκε.

Σε μια τρίτη προσπάθεια διασταύρωσης, η δημοσιογράφος του Documento Αννα Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τη γραμματεία του εμποροδικείου, η οποία έπειτα από έλεγχο επιβεβαίωσε ότι στα αρχεία τους η εταιρεία δεν έχει δηλώσει μεταβολή στη μετοχική της σύνθεση ή το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Δικά της ακόμη και στις αγωγές

Η ξαφνική μεταβίβαση και η μη δηλωθείσα μεταβολή είναι αναμφίβολα μελανά σημεία. Ενδιαφέρον όμως είναι πως τα τρία χρόνια που γίνονται αποκαλύψεις για την εταιρεία της συζύγου του πρωθυπουργού και το σπίτι του Βολταίρου ούτε η ίδια ούτε πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός μίλησαν για περιουσιακό στοιχείο που δεν τους ανήκει γιατί έχει μεταβιβαστεί. Στην αγωγή μάλιστα που έκανε εναντίον του Documento η σύζυγος του πρωθυπουργού το 2017 αναφέρεται στην κατοχή του σπιτιού και της εταιρείας σε ενεστώτα χρόνο, αποδεχόμενη την κατοχή του. Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν υπήρξε η δήλωση ότι δεν έχει σπίτι μέσω της εταιρείας γιατί το έχει μεταβιβάσει. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε και στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της αγωγής (που τελικώς έχασε) για το θέμα του σπιτιού του Βολταίρου, για τη νόμιμη ιδιοκτησία της την οποία προσπαθούσε το Documento να αμαυρώσει. Ολα αυτά το 2017, την εποχή δηλαδή που με τα στοιχεία που δηλώνει σήμερα υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα σπίτι. Το ίδιο έκανε και ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας για ένα περιουσιακό στοιχείο για το οποίο τώρα δηλώνει ότι την εποχή εκείνη δεν ανήκε στη σύζυγό του.

5d908935825e631f0e26d992

Σύμφωνα με το ιστορικό των τροποποιήσεων στο Εμπορικό Μητρώο Εκτός των Συλλογικών Διαδικασιών (διαδικασιών επιτήρησης και εκκαθάρισης), στη SCI Ρersonal Ventures δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή από τις 30 Ιουνίου 2006 που ιδρύθηκε μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου 2019

Η συμπεριφορά του πρωθυπουργικού ζεύγους όχι μόνο δεν είναι φυσιολογική αλλά, αντιθέτως, δηλώνει αντίφαση και αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί νομική φόρμουλα για να είναι εκτός ελέγχου το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο.

Η προσπάθεια εξαφάνισης της εταιρείας από το κάδρο του πιθανού ελέγχου και φυσικά της πολιτικής πραγματικότητας φαίνεται να εμφανίζει μια ακόμη ανωμαλία στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού της χώρας.

Περιμένουμε να απαντήσει.

Το Documento επικοινώνησε με τον δικηγόρο της συζύγου του πρωθυπουργού Μιχάλη Δημητρακόπουλο, από τον οποίο ζητήσαμε να επικοινωνήσει με την πελάτισσά του για να θέσουμε συγκεκριμένο ερώτημα για την εν λόγω εταιρεία. Ο κ. Δημητρακόπουλος μας απάντησε ότι η κ. Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό, ότι έχει πολύ φορτωμένο πρόγραμμα και δεν μπορεί να επικοινωνήσει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία μαζί της, αλλά πολύ ευχαρίστως να το κάνει αμέσως μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. 

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

στανιση

Σοκάρει η Κ. Στανίση με αφορμή την έμφυλη βία : «Όταν μίλησα για όσα μου συνέβαιναν δε μου συμπαραστάθηκε καμία γυναίκα» (video)

Η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, «λύγισε» όταν με αφορμή το θεαμάτων γυναικοκτονιών, θυμήθηκε τις δικές της…

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε σχολείο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…