Ανακοίνωση κόλαφος της Ελ.Ε.Δ.Α.: Η συμπεριφορά της ΕΛΑΣ «ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα»

Τα χθεσινά περιστατικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από «οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς»

5199855 1

Σε πολύ αυστηρό ύφος κινείται η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή τα χθεσινά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που πραγματοποιήθηκαν σε λόλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίωση, Ελ.Ε.Δ.Α. κάνει λόγο για συμπεριφορά της ΕΛΑΣ «ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα μας και ευθέως προσβλητική για την αξιοπρέπειά μας». Σημειώνει μάλιστα ότι τα χθεσινά περιστατικά «δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς».

«Η επαναφορά των πραγμάτων με όρους κράτους δικαίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και εκτός δημοκρατικών ορίων», καταλήγει η σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

Εδώ και χρόνια η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει γράψει για τη συστηματική χρήση αστυνομικής βίας, για τα εκατοντάδες περιστατικά βαριάς αστυνομικής αυθαιρεσίας, για την πλήρη έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου και διαφάνειας στο σώμα αυτό.

Οι Έλληνες αστυνομικοί είναι κυριολεκτικά οι μοναδικοί πολίτες, και βεβαίως οι μοναδικοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να παραβιάζουν συστηματικά και δημοσίως το νόμο, χωρίς συνέπειες. Και όχι μόνο να παραβιάζουν το νόμο και να ευτελίζουν κάθε έννοια συνταγματικής τάξης, αλλά και να θέτουν σε διακινδύνευση τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων μας. Η συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας είναι ευθέως προσβλητική για το πολίτευμα μας και ευθέως προσβλητική για την αξιοπρέπειά μας. 

Οι αστυνομικοί έλεγχοι, οι έρευνες και οι προσαγωγές οφείλουν να τελούν υπό την τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αναλογικότητας. Η Ελληνική Αστυνομία εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα στην τήρηση αυτών των αρχών και ειδικά εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την καταστροφή της ανθοδέσμης στο σημείο της δολοφονίας, τη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης ακόμα και σε κλειστούς χώρους, την αδιαφορία για τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων και τις εκατοντάδες προσαγωγές πολιτών αλλά και δικηγόρων χωρίς την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι απολύτως ενδεικτικές της κατάστασης και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς. 

Η επαναφορά των πραγμάτων με όρους κράτους δικαίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και εκτός δημοκρατικών ορίων.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…