Ανακατάληψη στο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων: Εκατοντάδες αλληλέγγυου κόσμου έδωσαν ζωή στο κτήριο

Τρεις μήνες σχεδόν μετά την εκκένωση της κατάληψης "Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων" από την ΕΛ.ΑΣ, πλήθος κόσμου από την γειτονιά και αλληλέγγυοι άνοιξαν και πάλι το εγκαταλελειμμένο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας "δίνοντάς του ζωή". Η επίθεση της αστυνομίας δεν κατάφερε να τους απομακρύνει.

MicrosoftTeams image 21

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι εκατοντάδες άτομα επανεκατέλαβαν το “Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων” θέλοντας να στεγάσουν και πάλι τις ανάγκες τους και να μην αφήσουν ακόμη ένα κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, έρμαιο στα χέρια των εξευγενιστών του Airbnb και της απόλυτης εγκατάλειψης.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου όταν η αστυνομία είχε εκκενώσει την κατάληψη για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, τα άτομα της διαχειριστικής συνέλευσης του χώρου που αγωνίζονται και ζουν αρμονικά στη γειτονιά για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είχαν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν να δρουν και να υπάρχουν στην γειτονιά με κάθε δυνατό τρόπο.

πατησια

Μια ώρα περίπου μετά την ανακατάληψη και ενώ ο περισσότερος κόσμος στεκόταν στις τριγύρω οδούς, Κρασσά και Νάξου και ακουγόταν ήδη συνθήματα μέσα από το κτήριο, η ΕΛ.ΑΣ επέλεξε να επιτεθεί με λυσσαλέο τρόπο κατά των συγκεντρωμένων. Δύο διμοιρίες της μηχανοκίνητης ομάδας “ΔΡΑΣΗ” και άλλες δύο των ΜΑΤ προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τον κόσμο, ξεκίνησαν να χτυπάνε απρόκλητα όποιον έβρισκαν στο διάβα τους, ενώ έπνιξαν και ολόκληρη τη γειτονιά με δακρυγόνα και χημικά.

Πολλοί από τους αλληλέγγυους βρήκαν καταφύγιο σε διπλανές πολυκατοικίες ενώ όσοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την μανία της αστυνομίας προσήχθησαν και χτυπήθηκαν τόσο με γκλοπ όσο και με κρότου λάμψης.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 20 περίπου προσαγωγές από την περιοχή, ενώ δύο τουλάχιστον άτομα είναι χτυπημένα σε κεφάλι και πόδια αντίστοιχα.

Το κρεσέντο της αστυνομικής βίας συνεχίστηκε και λίγα τετράγωνα μακριά, όταν κάποιοι από τους αλληλέγγυους συγκεντρώθηκαν στις Φοιτητικές Εστίες επί της Πατησίων και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να εισβάλουν και να τους καταδιώξουν, πετώντας ακόμα και μέσα στο κτήριο δακρυγόνα.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στο στέκι και ξανασυγκεντρώνεται από έξω καθώς η επίθεση της ΕΛ.ΑΣ δεν στάθηκε ικανή για να εκκενώσει εκ νέου την κατάληψη.

pathsia

Το κείμενο-ανακοίνωση των καταληψιών

ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ, ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ.

Σήμερα, με πείσμα χαμόγελα κι αυτοπεποίθηση κάνουμε ξανά πράξη τα συνθήματα μας και παίρνουμε τις ζωές μας πίσω. Δεκάδες συντρόφια μπαίνουμε ξανά στον κήπο που μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε να ζούμε. Ανοίγουμε ξανά το στέκι μας και το υπερασπιζόμαστε για να μπορέσει να υποδεχθεί άλλες τόσες γενιές. Ανάβουμε τον φούρνο και τη σόμπα κι αφήνουμε τη φωτιά μας να ταξιδέψει, στέλνοντας το δικό μας σινιάλο αντίστασης στο μαχόμενο κίνημα των καταλήψεων. Ανεβαίνουμε στις ταράτσες του στεκιού και χαιρετάμε με τις γροθιές μας τον ουρανό, στέλνουμε τα φιλιά μας σε όλο τον κόσμο που επιμένει κι αγωνίζεται.

Σπάμε τον φόβο και παίρνουμε δικαιωματικά ότι μας ανήκει. Παρότι δεν είμαστε γενικά και αόριστα υπέρ των δικαιωμάτων, για μας δικαίωμα είναι να παλεύουμε και να παίρνουμε πίσω – κόντρα στους νόμους – ότι είναι δικό μας. Ότι έχουμε φτιάξει με τα χέρια και το μυαλό μας. Ότι είναι πεθαμένο και περιμένει να ζήσει μέσα από το χρήμα όπως τα χιλιάδες άδεια σπίτια της πόλης. Εμείς επιλέγουμε να δίνουμε ζωή στην νεκρή ιδιοκτησία. Ζωντανεύουμε τα άδεια σπίτια όπως η ζωγράφος το κενό καμβά. Τους δίνουμε αξία, όχι για το κέρδος και τα μεσιτικά, όχι για τη βιομηχανία του τουρισμού. Τους δίνουμε αξία κοινωνική, γεμίζοντάς τα με φαντασία κι ουσιώδες περιεχόμενο. Αρχίζουν έτσι να καλύπτουν και να δημιουργούν ανάγκες κι επιθυμίες συλλογικές χωρίς να ζητάνε αντάλλαγμα. Γίνονται εργαστήρια κατασκευής συλλογικών σχέσεων αγώνα, φροντίδας και πρόνοιας πέρα από την οικογένεια, τη θρησκεία, το κράτος και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Γίνονται εργαστήρια κατασκευής οραμάτων για κόσμους χωρίς σφαγές και σύνορα, χωρίς θεούς κι αφέντες.

Ένα τέτοιο εργαστήριο είναι και το στέκι μας, στην Νάξου 75 & Κρασσά στην Κολιάτσου των Πατησίων. 27 χρόνια εργαστήρι ανατρεπτικών προθέσεων, λόγου και δράσεων ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την αδικία. 27 χρόνια χώρος απελευθερωμένος κι ανοιχτός στη γειτονιά: στους ονειροπόλους, τους αποκλεισμένους και τους κατατρεγμένους προλεταρίους, τις πάνκισες, τους φτωχοδιάβολους και το αληταριάτο, τις θεατρίνες, τις ρεμπέτισσες και τους ποιητές, τα φρικιά, τα διαφορετικά, τα ασυμβίβαστα μυαλά και τις ανυπότακτες καρδιές, τα εξαρτημένα άτομα, τις μάγισσες και τους δαιμονισμένους, τις ηλικιωμένες, τα γυμνασιόπαιδα και τα πιτσιρίκια. 27 χρόνια κόντρα σε μια σκατοκοινωνία όπου ο βίαιος θάνατος από τις σφαίρες ρατσιστών και ένστολων, τα push backs και τα “ναυάγια” στα σύνορα, τις γυναικοκτονίες, τους πνιγμούς στα λιμάνια, τις πτώσεις στις σκαλωσιές, γίνεται φυσική καθημερινότητα στις συνειδήσεις κι ακόμα ένα βιντεάκι στα κινητά των παιδιών. 27 χρόνια μαθαίνουμε τα κατατόπια της συλλογικής ζωής και ξανά-διασχίζουμε τα μονοπάτια του αγώνα ενάντια σε κάθε εξουσία.

27 χρόνια βγάζουμε τη γλώσσα στον κόσμο της ιδιοκτησίας και επιμένουμε -είμαστε εδώ όσες φορές χρειαστεί κι από την αρχή. Εδώ που πήγαμε σχολείο, που έχουμε φίλες/α/ους, που δουλεύουμε, κατοικούμε. Εδώ που αγαπηθήκαμε με τους φτωχούς γείτονες μας και μισήσαμε την βία των πλουσίων. Παραμένουμε και αγωνιζόμαστε για όσα μας έχουν κλέψει. Δεν θα μας διώξουν οι γόνοι καριεριστών & πολιτικών που ζουν στο Κολωνάκι. Δεν θα μας διώξουν οι επίδοξοι ιδιοκτήτες/κληρονόμοι της οικογένειας Παπαοικονόμου, οι τσιφλικάδες της περιοχής που μένουν στα βόρεια Προάστια, με τα δεκάδες ακίνητα στα Πατήσια και σε νησιά. Τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα δυσκολευτούν πολύ να μας ξηλώσουν. Είμαστε παντού στη γειτονιά. Θα στριφογυρνάμε με επιμονή γύρω από το τεράστιο κυπαρίσσι της αυλής του στεκιού.

27 χρόνια Κατάληψη
27 χρόνια άνω κάτω η Πατησίων
27 χρόνια στον δρόμο του Αγώνα

 

ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ
ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι άνω-κάτω Πατησίων
Κατάληψη Νάξου 75 & Κρασσά

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

6123787

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται πρόταση για άμεση εκλογή νέας ΚΕ και ΠΓ – Το διαψεύδει ο Στ. Κασσελάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ετοιμαστεί κείμενο, το οποίο αύριο, στην πρώτη μέρα του Συνεδρίου, θα…

Κύπρος: Απίστευτος σκοταδισμός – Απέσυραν παιδικό βιβλίο απ’ τα σχολεία το οποίο έδειχνε τα είδη οικογένειας που υπάρχουν

Κύπρος

Κύπρος: Απίστευτος σκοταδισμός – Απέσυραν παιδικό βιβλίο απ’ τα σχολεία το οποίο έδειχνε τα είδη οικογένειας που υπάρχουν

Απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο μετά την απόσυρση βιβλίου

Εύρημα 13ου αι. π.Χ. στην Αίγινα: Σκελετός μωρού με σύνδρομο Down – Φορούσε ένα περίτεχνο περιδέραιο (Εικόνες)

aig3

Εύρημα 13ου αι. π.Χ. στην Αίγινα: Σκελετός μωρού με σύνδρομο Down – Φορούσε ένα περίτεχνο περιδέραιο (Εικόνες)

Βρέθηκε σε ανασκαφή στον μυκηναϊκό οικισμό κοντά στο χωριό Λαζάρηδες, φορώντας ένα περίτεχνο περιδέραιο που…