Newsroom

Newsroom

Ανακάλυψαν το αρχαιότερο χρώμα στον κόσμο

Επιστήμονες από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και το Βέλγιο υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να εξάγουν επιτυχώς ανοιχτού ροζ χρώματος βιολογικές χρωστικές ουσίες από θαλάσσια ιζηματογενή πετρώματα 1,1 δισεκατομμυρίων ετών στη Λεκάνη Ταουντενί στη Μαυριτανία της Δυτικής Αφρικής.

5b46071c1dc52441298b45dd

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

«Οι ανοιχτόχρωμες ροζ χρωστικές ουσίες, που ονομάζονται πορφυρίνες, είναι τα μοριακά απολιθώματα χλωροφύλλης που παρήχθησαν από αρχαίους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που κατοικούσαν σ’ έναν αρχαίο ωκεανό που έχει εξαφανιστεί πια », εξηγεί ο Δρ Νουρ Γκουενελι από την Ερευνητική Σχολή Επιστημών της Γης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Τα μοριακά απολιθώματα κυμαίνονται από κόκκινο του αίματος έως βαθύ μοβ στη συγκεντρωμένη μορφή τους και ανοιχτό ροζ όταν αραιώνονται.

Είναι περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερα από τα προηγούμενα ευρήματα χρωστικών ουσιών.

Ο Δρ Γκουενέλι και οι συνάδελφοί του κονιορτοποίησαν τα πετρώματα πριν τα εξαγάγουν και ανέλυσαν τα μόρια αρχαίων οργανισμών που εντόπισαν μέσα σε αυτά.

«Η ακριβής ανάλυση των αρχαίων χρωστικών επιβεβαίωσε ότι τα μικροσκοπικά κυανοβακτήρια κυριαρχούσαν στη βάση της τροφικής αλυσίδας στους ωκεανούς πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, γεγονός που εξηγεί γιατί τα ζώα δεν υπήρχαν τότε», προσθέτει ο ερευνητής.

«Η εμφάνιση μεγάλων οργανισμών ήταν πιθανό να περιορίστηκε από την περιορισμένη προσφορά μεγαλύτερων σωματιδίων τροφίμων, όπως τα φύκια», συμπληρώνει ο Δρ Τζοσεν Μπροκς επίσης μέλος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

«Τα φύκια, αν και εξακολουθούν να είναι μικροσκοπικά, είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερα σε όγκο από τα κυανοβακτήρια και είναι πολύ πιο πλούσια πηγή τροφής. «Οι κυανοβακτηριακοί ωκεανοί άρχισαν να εξαφανίζονται περίπου 650 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν άρχισαν να εξαπλώνονται τα φύκια γρήγορα για να παρέχουν την ενέργεια που απαιτούνταν για την εξέλιξη των σύνθετων οικοσυστημάτων, όπου τα μεγάλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν στη Γη», υπενθυμίζει ο ερευνητής.


Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018