Στο «φως» απόρρητο έγγραφο των Ναζί: «Πώς να καταλάβετε μια δημοκρατική χώρα»

Ποιες ήταν οι διαταγές του ναζιστικού στρατού στα μέσα ενημέρωσης της υπο κατοχή Νορβηγίας

previewfile 1280400674

Ένα απόρρητο ντοκουμέντο των Ναζί ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Ισραήλ, με το οποίο αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες των εντολών που λάμβαναν τα στελέχη της Βέρμαχτ από την κεντρική διοίκηση.

«Οι διαταγές που υπάρχουν στο εγχειρίδιο πρακτικά αποτελούν μια σύντομη επεξήγηση για το πώς να καταλαμβάνεις μια δημοκρατική χώρα και να καταπιέζεις τον πληθυσμό της» εξηγεί ο Shai Ben-Ari, από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ο ίδιος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Haaretz, τονίζει ότι τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία προσφέρουν μια «γεύση» της ναζιστικής κατοχής της Νορβηγίας, εντοπίστηκαν από βρετανούς κομάντο κατά τη διάρκεια επιδρομής στα νορβηγικά νησιά Lofoten στις 4 Μαρτίου του 1941.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται οδηγίες προς τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Βέρμαχτ να «φακελώνουν» τους στρατιώτες που συμμετείχαν στην κατάληψη της Νορβηγίας.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό του από τους Βρετανούς το 1941, το εγχειρίδιο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα από τη βρετανική κυβέρνηση. Ένα από αυτά τα αντίτυπα, τα οποία περιείχαν και τα πρωτότυπα γερμανικά κείμενα, βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του Ισραήλ.

Σε ένα από τα έγγραφα, ο στρατηγός Nikolaus von Falkenhorst που ηγούνταν των γερμανικών δυνάμεων στη Νορβηγία, φέρεται να δηλώνει ότι χρειάζεται καταστολή του τοπικού πληθυσμού σε περίπτωση που «παρουσιαζόταν απειλή κατά του στρατού ή του στρατιωτικού εξοπλισμού».

«Η στρατιωτική ισχύς θα πρέπει να εφαρμοστεί σε πλήρη κλίμακα. Όπου πραγματοποιηθούν ενέργειες θα πρέπει να είναι ανελέητες και να εφαρμόσουν τα σκληρότερα μέτρα», αναφέρει το έγγραφο.

Σε άλλο έγγραφο μάλιστα αναφέρονται πιθανά «εγκλήματα» από τον τοπικό πληθυσμό καθώς και η «απάντηση» που θα πρέπει να δώσουν τα γερμανικά στρατεύματα.

Συγκεκριμένα, εάν ένας στρατιώτης δεχτεί προσβολές ή επίθεση «επειδή είναι Γερμανός», ο δράστης θα πρέπει να συλληφθεί από τη Βέρμαχτ. Σύμφωνα με το έγγραφο, το ίδιο μέτρο θα πρέπει να εφαρμόζεται και εναντίον μελλοντολόγων και μελών αιρέσεων, όταν αυτά κάνουν δημόσιες δηλώσεις που υποτιμούν τη Γερμανία και τον Αδόλφο Χίτλερ.

Όπως αναφέρει ο Shai Ben-Ari, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έγγραφα, σχετίζεται με τον τρόπο που διαχειρίζονταν οι Ναζί τον τοπικό νορβηγικό Τύπο, τον οποίο είχαν διατάξει να «δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις που ήταν σχεδιασμένες να αναβαθμίζουν, ή τουλάχιστον να μην υποβαθμίζουν την πολιτική του γερμανικού Ράιχ.

«Το έγγραφο προειδοποιεί συγκεκριμένα τον Τύπο να μη δημοσιεύει ‘καμία επίθεση εναντίον των γερμανικών αρχών, είτε άμεσα, είτε έμμεσα’, εφιστώντας επίσης την προσοχή στο ότι ‘οι αναφορές στα καιρικά φαινόμενα’ είναι απολύτως απαγορευμένες, περιλαμβανομένων και όσων αναφέρονται σε ‘ζημιές λόγω του κακού καιρού, τους κεραυνούς, τη θερμοκρασία, την χιονόπτωση και τις έμμεσες αναφορές στον καιρό μέσα σε αθλητικές ειδήσεις‘», τονίζει ο Shai Ben-Ari.

Η γερμανική κατοχή της Γερμανίας ξεκίνησε όταν οι Ναζί εισέβαλαν στη χώρα στις 9 Απριλίου 1940 και έληξε στις 9 Μαΐου του 1945, όταν παραδόθηκαν άνευ όρων οι ναζί στις συμμαχικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από sputniknews.com

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…