Η διευρυμένη συζήτηση στο προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Δευτέρας κατέληξε στις θέσεις του κόμματος με φόντο τις δύο συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Ως προς αυτήν με την Ιταλία η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει, ενώ για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο θα δηλώσει «παρών», θέσεις που εκφράστηκαν από τους δύο εισηγητές, οι οποίοι από κοινού επέκριναν το έλλειμμα ενιαίας εθνικής στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο Γ, Κατρούγκαλος, μιλώντας για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της αλήθειας προκειμένου να ενημερώνει για τα τεκταινόμενα τον ελληνικό λαό και όχι να συσκοτίζει συνειδητά τον χαρακτήρα των τουρκικών προκλήσεων, γεγονός που αποδεικνύεται -κατά τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- από την αποκάλυψη του παραιτηθέντα Αλέξανδρου Διακόπουλου. Εξήγησε δε πως η τακτική της συσκότισης από την κυβέρνηση αφορά και τις αντιδράσεις που θα προκύψουν στο εσωτερικό της ΝΔ.
Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει μία ενιαία εθνική στρατηγική, προτείνοντας τη διπλωματική προσπάθεια μετατροπής των κόκκινων γραμμών της Ελλάδας σε ευρωτουρκικές κόκκινες γραμμές. Επ΄αυτού, σημείωσε ότι εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες, η χώρα μας πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για επιβολή κυρώσεων κατά των γειτόνων στην «αχίλλειο πτέρνα» τους που δεν είναι άλλη από την οικονομία. Στον αντίποδα, αν οι αναθεωρητισμοί της Τουρκίας πάψουν, τότε θα πρέπει να προωθηθεί μία θετική ατζέντα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.
«Η Συμφωνία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά…»
Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να προσδιορίσει τόσο την επήρεια των νησιών που αναφέρονται στη Συμφωνία όσο και να διευκρινίσει τη μεθοδολογία αυτής. «Κυρίως, όμως, να μας πει αν θα αξιοποιήσει την μεθοδολογία αυτή και για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» προέτρεψε τον Νίκο Δένδια.
Συνεχίζοντας, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών διευκρινίσεις ως προς τη «διχοτόμηση» της Ρόδου και επισήμανε πως η Συμφωνία θα έπρεπε να προβλέπει την εκατέρωθεν αναγνώρισης ύπαρξης περαιτέρω δικαιωμάτων στην περιοχή. «Η Συμφωνία έχει σκοτεινά σημεία που μπορούν να είναι υπονομευτικά για τα συμφέροντά μας ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» σημείωσε και κατέληξε καταθέτοντας εκ νέου το αίτημα για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
«Η ένστασή μας είναι στο έλλειμμα στρατηγικής»
Η Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στη Συμφωνία με την Ιταλία, παραλλήλισε την εν λόγω οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Συμφωνία που είχε προκύψει επί κυβέρνησης Καραμανλή, το 1977, με την Ιταλία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρώην υπουργού, η Συμφωνία που υπογράφηκε με τη γείτονα χώρα τρία χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έμεινε μετέωρη γιατί ακολουθήθηκε το δόγμα της απραξίας, ενώ στη συνέχεια η ΝΔ ακολούθησε γραμμές και δόγματα απολύτως μαξιμαλιστικά και αναποτελεσματικά.
«Συναινέσαμε στη Συμφωνία με την Ιταλία με σκοπό τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής. Με αυτή τη συμφωνία, η ΝΔ παραδέχεται και αποδέχεται συμβιβασμούς και αυτό πρέπει να το πει στον ελληνικό λαό» υποστήριξε και ξεκαθάρισε ότι «η ένστασή μας είναι στο έλλειμμα στρατηγικής».
Κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί επίσης με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που έχει κάνει ήδη η Ιταλία. Μάλιστα, υπενθύμισε την σθεναρή άρνηση του Γιώργου Κουμουτσάκου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αρνούταν και δεν συναινούσε στην εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Πηγή:Documentonews.gr