Newsroom

Newsroom

Ανάγκη να τεθούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στο χώρο της Υγείας επισημαίνει ο Ανδρέας Ξανθός

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν μέτρα για να ελέγξουν τη συνολική δαπάνη, αλλά επειδή οι δανειστές επέβαλαν ένα "κλειστό" προϋπολογισμό του οποίου τα όρια συνεχώς μειώνονταν προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές» αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε πολλαπλές στρεβλώσεις, ενώ το σημαντικότερο αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι «εκατομμύρια ανασφάλιστοι έμειναν χωρίς φάρμακο».

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για την οποία “θριαμβολογεί” η αντιπολίτευση ήταν μέρος ενός σχεδίου διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και “παθητικής” ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ψηφίζαμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση τα μέτρα οριζόντιων περικοπών των δαπανών Υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου» επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις γενεσιουργούς αιτίες του σκανδάλου Novartis απάντησε ότι αφορούν «την τιμολόγηση φαρμάκων χωρίς διαφάνεια, την έγκριση αποζημίωσής τους χωρίς αξιολόγηση, την αποζημίωσή τους με βάση την τιμή αναφοράς χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την συνταγογράφησή τους χωρίς κανόνες και πρωτόκολλα και την συναλλαγή των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, γιατρούς, εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων και μέσα ενημέρωσης χωρίς έλεγχο και δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων».

Προσέθεσε ότι και μετά το 2010 «παρά τις περικοπές και την απαγόρευση αυξήσεων στις ανατιμολογήσεις υπήρξαν “επιλεκτικές” και καθόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα της Novartis υψηλής κατανάλωσης, όπως επίσης υπήρξε “δυσμενής” μεταχείριση φαρμάκων ανταγωνιστικών προς τη Novartis (καθυστέρηση εισόδου στη θετική λίστα), τα οποία ήταν όχι μόνο θεραπευτικά ισοδύναμα αλλά και πολύ φθηνότερα».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε “πολιτικά εγκληματικό” το γεγονός ότι ουδείς ασχολήθηκε, αναρωτήθηκε και διερεύνησε το τι συνέβαινε ειδικά την περίοδο της “έκρηξης” της φαρμακευτικής δαπάνης και έθεσε το ερώτημα αν «η έλλειψη αντανακλαστικών ή έλλειψη διορατικότητας και πολιτικής βούλησης ήταν αθώα ή μήπως υπήρχε όντως “πολιτικό χρήμα” πίσω από αυτή την ιστορία, μήπως υπήρχε συναλλαγή με τη Novartis ή και άλλες εταιρείες».

«Αυτό οφείλουμε με σοβαρότητα και ευθύνη να ελέγξουμε μέσω της προανακριτικής επιτροπής, αλλιώς θα μπορεί να μας εγκαλέσει ο οποιοσδήποτε για συγκάλυψη. Εμείς δεν επιδιώκουμε ούτε τη συλλογική ενοχοποίηση (πολιτικών ή γιατρών) αλλά ούτε τη συλλογική αθώωση. Και φυσικά δεν επιχαίρουμε που φέρονται ως εμπλεκόμενοι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Γιατί ο κίνδυνος της γενικευμένης ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας είναι υπαρκτός» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας είπε, σε άλλο σημείο, ότι το ζητούμενο είναι «να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με το χθες και κυρίως να τεθούν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου που δεν θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον». Πρόσθεσε ότι στο βαθμό που θα αποδειχθεί και τεκμηριωθεί το ύψος της ζημίας το Δημόσιο οφείλει να ζητήσει οικονομική αποκατάσταση από τη Novartis.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει «σημαντικές τομές διαφάνειας σε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στο πάρτι του φαρμάκου» και υπογράμμισε ότι για να αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής «πρέπει να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση στα φάρμακα που έχει ανάγκη, όσο ακριβά κι αν είναι, να είναι διασφαλισμένη η αξιοπρεπής φροντίδα του στο ΕΣΥ χωρίς “μέσον” και “φακελάκι” και κυρίως να βλέπει ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις του πιάνουν τόπο, ενισχύουν την δημόσια περίθαλψη και δεν διασπαθίζονται από την πολιτική εξουσία και τους ευνοούμενους της».

«Στο τελευταίο θεωρώ ότι τα “δείγματα γραφής” μας είναι πλέον αναγνωρίσιμα και αξιόπιστα. Αυτή η κυβέρνηση άλλαξε σταδιακά και με δυσκολίες, αλλά με γνώση, ευαισθησία και εντιμότητα, το τοπίο στην Υγεία» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Οργή Ολυμπιακού προς ΕΠΟ: «Δεν θέλετε κανόνες στο ποδόσφαιρο, είστε ένα με τους εγκληματίες»

Οργή Ολυμπιακού προς ΕΠΟ: «Δεν θέλετε κανόνες στο ποδόσφαιρο, είστε ένα με τους εγκληματίες»

Επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν τελευταία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έστειλε στην ΕΠΟ η…

Λας Βέγκας: Πυροβολισμοί με πολλά θύματα στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα – Νεκρός ο δράστης

Λας Βέγκας: Πυροβολισμοί με πολλά θύματα στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα – Νεκρός ο δράστης

Οι αρχές του Πανεπιστημίου εξέδωσαν ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους φοιτητές και το προσωπικό για αναφορές πυροβολισμών,…