"Αναγκαία μια αριστερή στροφή" λένε 13 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Συνολικά 13 μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στέκονται στην ανάγκη μιας «συνολικής αριστερής στροφής» και ενός σχεδίου που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, ενώ κάνουν λόγο για αυθαίρετες ερμηνείες περί εκλογών.

NewsRoom 11/04/2017 | 23:03

Σε κείμενο τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, η οποία απηχεί τις απόψεις της ιδεολογικής τάσης των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, τα 13 μέλη της Κ.Ε., μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνουν ότι κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. τις απόψεις τους «για προβληματισμό και κρίση».

«Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να απαντήσει σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα που αφορούσε την κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές. Ωστόσο, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είχαν εύρος και δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά στα της διαπραγμάτευσης. Αυτό επιχείρησε το κείμενο των 13 μελών που κατατέθηκε στη συνεδρίαση για προβληματισμό και κρίση», αναφέρουν οι «13».

Τονίζουν ότι «το κείμενο, απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της Κ.Ε., με στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής για τη συνολική πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλα, που αφορούν τη λειτουργία, τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, τις ολιγωρίες και τα λάθη που έχουν γίνει».

«Επιχειρεί, επίσης, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα», προσθέτουν οι ίδιοι.

Συμπληρώνουν ότι «ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να κρίνει, να αξιολογήσει και να το ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, όμως στα περισσότερα σημεία του έχει σαφήνεια, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι. Οι αυθαίρετες, λοιπόν, ερμηνείες περί εκλογών, για παράδειγμα, δεν προκύπτουν και εκθέτουν ορισμένους συντάκτες δημοσιογραφικών μέσων, που έσπευσαν με κατηγορηματικό τρόπο και με βαρύγδουπους τίτλους να αναφέρουν ότι οι 53 και άλλοι απαιτούν εκλογές».

«Τις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν διεξοδικά τόσο την απόφαση της ΚΕ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όσο και το κείμενο των 13 μελών, που αναμφίβολα εκφράζει ένα ευρύ φάσμα της ΚΕ και συνολικά του κόμματος», καταλήγουν.

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Χάρης Γολεμης

Θοδωρής Δριτσας

Πέτρος Καλκανδής

Ιφιγενεια Καμτσιδου

Μαρία Κανελλοπουλου

Κατερίνα Κνητου

Παυλος Κλαυδιανός

Ερμινα Κυπριανίδου

Πάνος Λαμπρου

Χριστόφορος Παπαδόπουλος

Νίκος ΦΙλης

Τασια Χριστοδουλοπουλου

Μιχάλης Υδραίος