Πυραυλικό χτύπημα σε εδάφη του ΝΑΤΟ – 2 νεκροί στην Πολωνία

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει έπειτα από ρωσική πυραυλική επίθεση που φέρεται να έπληξε εδάφη του ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριό της Πολωνίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

poland

Όπως μεταδίδει και το Associent press αλλά και το bloomberg ο  πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραουιέτσκι, συγκάλεσε “επειγόντως” την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, με τους τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους να υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των εκρήξεων.

Οι ρουκέτες αναφέρθηκε ότι έπεσαν στο χωριό Przewodów στην πολωνία, πλήττοντας ξηραντήρια σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο, ενώ οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να βρίσκονται σε “υψηλό συναγερμό”.  Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν η Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów, η οποία ήδη έχει πληγεί σήμερα από ρωσικά χτυπήματα, όπως και το Κίεβο και το Χάρκοβο.

Σύμφωνα όμως με το Όπως μεταδίδει το express.co.uk, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν οι πύραυλοι προσγειώθηκαν στο κράτος του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα του μαζικού βομβαρδισμού των ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία νωρίτερα σήμερα, κατά τον οποίο εκτοξεύθηκαν πάνω από 100 πύραυλοι.

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση το άρθο 5 του ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζεται ως ο «πυρήνας» της συμμαχίας, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται ένοπλη επίθεση, τα υπόλοιπα οφείλουν να το υπερασπιστούν λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

«Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι ένοπλος επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών στην Ευρώπη ή στη Βόρειο Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων και, συνεπώς, συμφωνούν ότι, σε περίπτωση τέτοιας ένοπλης επίθεσης, καθένα από αυτά θα συνδράμει το Μέρος (ή τα Μέρη) που δέχεται την επίθεση, λαμβάνοντας άμεσα, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου με άλλα Μέρη, εκείνα τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία, περιλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 5.

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…