Newsroom

Newsroom

Ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή-Φόβοι για αντίποινα από τη Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς

Η Μέση Ανατολή «αιμορραγεί», δύο ημέρες μετά την έλευση του νέου έτους

Επικίνδυνη ανάφλεξη καταγράφεται στην περιοχή, καθώς φέρεται ισραηλινό drone πραγματοποίησε επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, σε μέρος το οποίο θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι άτομα. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος νωρίτερα δήλωνε έτοιμος να συγκυβερνήσει με τη Φατάχ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Φωνές καταδίκης της επίθεσης και όρκοι για εκδίκηση ακούγονται έντονα στην περιοχή, ενώ ο στρατός του Ισραήλ μπαίνει σε μεγάλη επιφυλακή, προβλέποντας αντίποινα.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

Δηλώσεις του Χανίγια

Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε απόψε ότι η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Σάλεχ αλ Αρούρι από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι δυνάμεις κατοχής δεν θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, διεμήνυσε ο Ισμαήλ Χανίγια, θρηνώντας την απώλεια του αντιπροέδρου του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και δύο διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος.

Καταδίκη και από την Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ καταδίκασε σήμερα τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, προειδοποιώντας για τις συνέπειες «αυτού του εγκλήματος».

Παρότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, μετά από εμφύλια σύγκρουση στη Γάζα, ο Στάγιεχ καταδίκασε «τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου το βράδυ της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του».

Χαρακτήρισε το πλήγμα «έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες» και προειδοποίησε «για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.