ΑΓ

Αγουρίδης Γιάννης

Πετούν εκτός 1,33 εκατ. συνταξιούχους με την απάτη των αναδρομικών

Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τους Κ. Μητσοτάκη και Σ. Πέτσα, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 31,5 δισ. και άρα υπάρχουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα

5123494

Σε διπλή πρόκληση για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά. Από τη μία πλευρά καταστρατηγεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέροντας ότι θα επιστρέψει μόνο 1,4 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3,9 δισ. που θα έπρεπε, ενώ “εκβιάζει” τους συνταξιούχους ότι εάν λάβουν μόνο το σκέλος που αφορά τις κύριες συντάξεις, παραιτούνται ουσιαστικά από τη διεκδίκηση επικουρικών και δώρων, προκαλώντας τεράστιας αντιδράσεις.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα λάβουν καθόλου χρήματα χιλιάδες πολίτες, κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ όλοι θα λάβουν λιγότερα χρήματα. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέφερε -όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές- ότι η κυβέρνηση “έχει στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας”, όταν, λίγους μήνες μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης, η Ν.Δ. προχωρά στο “πετσόκομμα” σχεδόν του 70% των αναδρομικών. Ως φαίνεται, δεν θα λάβουν αναδρομικά περί τις 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη, ήτοι περί το 1,33 εκατ. συνταξιούχοι!

b05729c1 ff40 4937 812b 7890935d2bd2?t=1596178870916

Ο εμπαιγμός

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι μειώσεις κρίθηκαν τον Ιούνιο του 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αντισυνταγματικές (περικοπές του 2012 επί υπουργίας Βρούτση). Τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος έφερε τον επανυπολογισμό των συντάξεων, διαδικασία που τον Οκτώβριο του 2019 κρίθηκε συνταγματική σε μεγάλο βαθμό από το ΣτΕ. Τώρα, με την πρόσφατη απόφασή του, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν για 11 μήνες, ήτοι από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. Η κυβέρνηση δε, ερμηνεύοντας λανθασμένα την απόφαση, κατέληξε να καταθέσει τροπολογία που πετά εκτός χιλιάδες συνταξιούχους, κυρίως με χαμηλές αποδοχές

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά μόνο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, όμως, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπάρξει αντίστοιχη διάταξη επιστροφής των ποσών και για τις περικοπές που αφορούν τους 11 μήνες στις κύριες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο εκβιασμός

Συνολικά, το κόστος είναι 1,4 δισ. ευρώ, 900 εκατ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 500 εκατ. ευρώ για τον δημόσιο τομέα. Τόσο η τροπολογία που ψηφίστηκε όσο και αυτή που θα κατατεθεί στο μέλλον δεν αφορούν τα ποσά από δώρα και επιδόματα, όπως δεν αφορούν και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, όσοι λάβουν τα χρήματα που “επιδικάζει” η κυβέρνηση παραιτούνται των υπολοίπων αξιώσεων, βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016)”.

Η παραπληροφόρηση Πέτσα

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να αναφερθεί στο θέμα με τρόπο καθ’ όλα παραπλανητικό. Ο ίδιος στάθηκε, χθες, κατά την ενημέρωση των συντακτών, σε τρεις λέξεις: «πλήρως, όλους, εφάπαξ».

Όπως είπε, πρώτον, η κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ κι έτσι με την τροπολογία που ψηφίστηκε βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους. Είναι πέρα από προφανές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Δεύτερον, υποστήριξε ότι καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια, κάτι το οποίο επίσης δεν ισχύει, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Η διάψευση Σταϊκούρα

Παράλληλα, έθεσε και ζήτημα αντοχής της ελληνικής οικονομίας σε δημοσιονομικό επίπεδο, κάτι το οποίο ισχυρίστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο περί ορίων. Είναι όμως έτσι; Η… διάψευση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ερωτηθείς σε τι κατάσταση είναι τα ταμειακά διαθέσιμα, ο υπουργός, μιλώντας στον “Παραπολιτικά FM”, σημείωσε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι 31,5 δισ., ήταν στην αρχή της κρίσεως τον Μάρτιο 37,5 δισ., συνεπώς έχουμε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα». Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, μόνο που δεν προορίζονται για τους συνταξιούχους.

Έφη Αχτσιόγλου: Η απόφαση Μητσοτάκη πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των συνταξιούχων όπως αυτά κρίθηκαν από το ΣτΕ

Υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο… ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σταϊκούρα βρέθηκε και η πρώην υπουργός Εργασίας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ισχυρίστηκε πως υπάρχουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα, διερωτώμενη για ποιο λόγο δεν κατευθύνονται προς τους συνταξιούχους. Η αρμόδια τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μάλιστα ότι δημοσιονομικός περιορισμός δεν υπάρχει. Μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά: «Φέτος έχουμε αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, μπορούμε δηλαδή να κάνουμε δαπάνες τέτοια τάξης. Όριο δαπανών, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει”, για να συμπληρώσει με νόημα: “Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλάρι 37 δισ., πρόσφατα ο κ. Σταϊκούρας είπε στη Βουλή ότι το μαξιλάρι υπάρχει σχεδόν ανέπαφο. Τι έχει συμβεί τότε; Γιατί δεν δίνονται τα χρήματα στους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχουν;». Ως φαίνεται, ο κ. Σταϊκούρας ήρθε λίγο αργότερα να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της Έφης Αχτσιόγλου, με τα ερωτήματα να παραμένουν χωρίς ουσιαστική απάντηση.

Από εκεί και πέρα, η ίδια τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης έλαβε προχθές μια απόφαση η οποία πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των συνταξιούχων όπως αυτά κρίθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας», τονίζοντας, παράλληλα, πως «το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι περικοπές του κ. Βρούτση το 2012, όλες οι περικοπές, τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές και σε δώρα, ήταν αντισυνταγματικές. Ο κ Μητσοτάκης προχθές ανακοίνωσε ότι θα δώσει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών, αλλά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να θεωρήσουν ότι τους τα κατέβαλαν όλα και να μην έχουν άλλες αξιώσεις, καταργώντας ουσιαστικά διά νόμου τα όσα δικαιούνται».

Πηγή: avgi.gr

Λύγισε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου στον αέρα της ΕΡΤ: «Μαζεύω τα κομμάτια μου για να το πω χωρίς να κλάψω» (video)

profile player 960x540 22

Λύγισε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου στον αέρα της ΕΡΤ: «Μαζεύω τα κομμάτια μου για να το πω χωρίς να κλάψω» (video)

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή είχε στον αέρα της ΕΡΤ η Νάνσυ Ζαμπέτογλου

«Ας είναι το τελευταίο θύμα από τους 300 που πνίγονται κάθε χρόνο» – Πώς πνίγηκε ο Αιγύπτιος μετανάστης που προσπάθησε να σώσει τον λουόμενο

fuu j 1GcWQAm9a2I unsplash

«Ας είναι το τελευταίο θύμα από τους 300 που πνίγονται κάθε χρόνο» – Πώς πνίγηκε ο Αιγύπτιος μετανάστης που προσπάθησε να σώσει τον λουόμενο

Συγκλονιστικά τα όσα αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας για την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο…

«Λύτρας και Πολυζωγοπούλου είχαν χωρίσει πριν τον ξυλοδαρμό» – Πού ακριβώς είδαν την «ανατροπή» τα ΜΜΕ

187458 347109826852 8868114156241766816279 610120 75946005628030 618838 3797

«Λύτρας και Πολυζωγοπούλου είχαν χωρίσει πριν τον ξυλοδαρμό» – Πού ακριβώς είδαν την «ανατροπή» τα ΜΜΕ

Ανατροπή έγραψαν τα ΜΜΕ ότι υπήρξε στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, όμως ανατροπή δεν υπήρχε…

Viral βίντεο: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του μετά από ήττα, μέσα στο ρινγκ και εκείνη του αρνήθηκε

46464

Viral βίντεο: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του μετά από ήττα, μέσα στο ρινγκ και εκείνη του αρνήθηκε

Η νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μπούκοβατς την είχε απατήσει και ανέφερε το όνομα…