Newsroom

Newsroom

Aνάδοχη αγάπη

Οι ιστορίες του μικρού Άντι, του Ραμί και του Ζάιντ που από τη δράση «Ανάδοχη φροντίδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων» της ΜΕΤΑδρασης θυμήθηκαν ξανά τι θα πει αγάπη. και στοργή.

υιοθεσια 1650x780 1

Ο Άντι είναι μόλις δύο ετών. Ως νεογέννητο ακόμη βρέφος, το καλοκαίρι του 2017, βρέθηκε μόνο του σε ένα μαιευτήριο της Αθήνας. Η μητέρα του, Αφγανικής καταγωγής, ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Η Εισαγγελέας Ανηλίκων, αναγνωρίζοντας ότι το καλύτερο για τον μικρό Άντι είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν σε οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να αποφευχθεί η ιδρυματική φροντίδα, ανέθεσε την προσωρινή επιμέλεια στη ΜΕΤΑδραση, μέσω της δράσης «Ανάδοχη Φροντίδα Ασυνόδευτων Ανηλίκων», η οποία ξεκίνησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2016, με στόχο να διασφαλίσει οικογενειακή φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες.

Η ΜΕΤΑδραση αναζήτησε άμεσα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες, την κατάλληλη οικογένεια που θα μπορούσε να τον φροντίσει. Ευτυχώς, η λύση βρέθηκε χωρίς καθυστέρηση, αφού μια οικογένεια που είχε ενταχθεί στο μητρώο ανάδοχων οικογενειών της ΜΕΤΑδρασης και είχε ήδη λάβει βεβαίωση καταλληλότητας από την περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους, σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες, εξέφρασε την επιθυμία να προσφέρει βραχυπρόθεσμη, στην αρχή, αναδοχή, στο μικρό Άντι.

Η αναδοχή και η  υιοθεσία

«Η Λήδα και ο Άγγελος είναι ένα νέο ζευγάρι. Είναι συγκινητικό το γεγονός ότι προσφέρθηκαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς του μικρού Άντι, γνωρίζοντας ότι υπήρχε η περίπτωση να εμφανιστεί η μητέρα του και να τον αποχωριστούν», λέει στη HuffPost Greece η κοινωνική λειτουργός της ΜΕΤΑδρασης, Αγγελική Κ.

Η γνωριμία μεταξύ των υποψήφιων ανάδοχων γονέων και του μωρού έγινε στο μαιευτήριο. Η Λήδα και ο Άγγελος πήγαιναν καθημερινά για να περάσουν χρόνο με τον Άντι, μέχρι και αυτός να τους αναγνωρίζει και να τους αισθάνεται οικείους. Η χημεία μεταξύ τους λειτούργησε αμέσως.

«Είναι εντυπωσιακό το πώς κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του με χάδια, τραγούδια και χαμόγελα», αναφέρει η Αγγελική. Έτσι δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να πάει ο Άντι στο νέο του σπίτι. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, δίπλα τους ήταν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι και τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης.

Στα πρώτα γενέθλια του Άντι και ενώ η βιολογική μητέρα του δεν είχε εντοπιστεί, η Λήδα και ο Άγγελος αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα υιοθεσίας προς την αρμόδια περιφέρεια. Φέτος, το νέο έτος ήρθε με ένα υπέροχο δώρο: το αίτημα για την υιοθεσία είχε γίνει δεκτό. Έτσι, το 2019 βρήκε τον Άντι στη νέα του οικογένεια και τη Λήδα με το Άγγελο αγκαλιά με τον χαρούμενο, ζωηρό και τρυφερό γιο τους, που το γέλιο του φωτίζει το σπίτι τους, όπως λένε.