Αναδίπλωση από την Κεραμέως για οριζόντια βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σε αναδίπλωση για την καθιέρωση βάσης του 10 προχώρησε σήμερα η υπουργός Παιδείας.  

ek pnl19

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι θα πρέπει να καθοριστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή είναι «προβληματικό» να εισάγονται υποψήφιοι σε σχολές με βαθμολογία χαμηλότερη του 10, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι επιφυλακτική ως προς τη θεσμοθέτηση μιας «οριζόντιας βάσης».

 

Στην παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τμήματα που ανήκαν σε πρώην ΤΕΙ (και νυν ΑΕΙ) «τα οποία έχουν εξαιρετικό δυναμικό και μεγάλη απορρόφηση από την αγορά εργασίας αλλά με χαμηλή βάση εισαγωγής. Αυτό μιας δημιουργεί μια επιφύλαξη» είπε, αναγνωρίζοντας έτσι αυτό που υποστηρίζουν οι διοικήσεις ιδρυμάτων, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και κόμματα της αντιπολίτευσης: ότι υπάρχουν τμήματα εξαιρετικού επιπέδου με χαμηλή βαθμολογία, η οποία φυσικά δεν εξαρτάται από την ποιότητα των σπουδών αλλά από τη ζήτησή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παιδαγωγικές σχολές, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν «περιζήτητες σχολές» με υψηλές βάσεις ενώ σήμερα είναι στα πολύ χαμηλά λόγω των μη διορισμών τα τελευταίων δέκα χρόνων στη χώρα μας.

Όπως είπε η υπουργός «έχει συσταθεί μια επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς το παρόν», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε τμήμα να καθορίζει ελάχιστη βάση εισαγωγής σε ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται δύο νέα νομοσχέδια που αφορούν τα Πανεπιστήμια, το ένα θα αφορά την ασφάλεια των πανεπιστημίων και το δεύτερο θα αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη και τον ΔΟΑΤΑΠ.

Στη συνέντευξη Τύπου για το νέο νομοσχέδιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως οι μαθητές που τελειώνουν σε λίγο το πρώτο τετράμηνο του έτους (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου το έκαναν σε καθεστώς «on and off» των τάξεων τους και πλέον σε κανονική καραντίνα) δεν αποκλείεται να αξιολογηθούν φέτος με διαφορετική μέθοδο εάν κάτι τέτοιο προκύψει από τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Για την επαναλειτουργία των σχολείων ανέφερε «ό,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού». Μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων», παρά τα σενάρια για διαδοχικό άνοιγμα με προτεραιότητα στα δημοτικά. Σημειώνεται εδώ πως με βάση τη σχετική κυβερνητική απόφαση, το κλείσιμο των σχολείων ισχύει μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.