Newsroom

Newsroom

Αναβιώνει ο ιστορικός κινηματογράφος Athenee ύστερα από 18 χρόνια!

Με την ταινία η «Συνοικία το Όνειρο» το νεορεαλιστικό κομψοτέχνημα επενδυμένο με την αξεπέραστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη αναβιώνει ο θερινός κινηματογράφος «Αthenee» στην σινεφιλική ατζέντα της Αθήνας ύστερα από 18 χρόνια απουσίας.

athenne

Mε μια ταινία σταθμό για την Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, η “Συνοικία το Όνειρο” το νεορεαλιστικό κομψοτέχνημα επενδυμένο με την αξεπέραστη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη αναβιώνει ο θερινός κινηματογράφος «Αthenee» (Λευκωσίας 43, Πλατεία Άγιου Ανδρέα Πατήσια) στην σινεφιλική ατζέντα της Αθήνας ύστερα από 18 χρόνια απουσίας.

Η ταινία θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου (Ώρα 8 μ.μ.)

Για την ταινία, αλλά και την ιστορία του κινηματογράφου “Athenee” θα μιλήσει πριν την προβολή ο καταξιωμένος κριτικός κινηματογράφου και κάτοικος της περιοχής, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

«Athenee ο νέος κομψός πολυτελέστατος κινηματογράφος. Η τελευταία λέξις ανέσεων και τεχνικής» σημειωνόταν στην διαφήμιση που ανήγγειλε την λειτουργία του στο αθηναϊκό Τύπο το 1965.

Για την ιστορία οι προβολές ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς με την ταινία «Ανθρώπινες Αδυναμίες» παραγωγής 1964 σε σκηνοθεσία του Χένρι Χάθαγουεϊ με την Κιμ Νόβακ και τον Λόρενς Χάρβευ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το πρόγραμμα του με επιλεγμένες ταινίες πρώτης προβολής -σπάνιο για αίθουσα που δεν βρισκόταν σε κεντρική λεωφόρο της πόλης- και η θέση του, στην γεμάτη ζωή, τότε, πλατεία, τον κατέστησαν τοπόσημο.

Η κρίση που έπληξε τους κινηματογράφους σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων οδήγησε σταδιακά στον μαρασμό και την αναστολή της λειτουργίας του το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα κηρύχθηκε διατηρητέος με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανακαίνισή του πραγματοποιήθηκε με φροντίδα και σεβασμό στην ιστορία του και πλέον σήμερα το “Athenee” μπορεί να φιλοξενήσει 270 θεατές. Με στόχο να λειτουργήσει ως πόλος που θα συμβάλλει στην επανένταξη της περιοχής στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης το “Athenee” σχεδιάζει το πρόγραμμα του να περιέχει προβολή ταινιών α΄προβολής, κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Η νέα εποχή για το “Athenee” ξεκινά με την ταινία “Συνοικία το Όνειρο” (1961) που σκηνοθέτησε ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Το σενάριο φέρει την υπογραφή του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστας Κοτζιά. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Σαπφώ Νοταρά, Αλέκα Παΐζη κ.α.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, τον Ασύρματο, που βρισκόταν στα Πετράλωνα. Οι πρωταγωνιστές της στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους να απογοητεύονται, να παραιτούνται, να συμβιβάζονται υπό τις εμβληματικές μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Η απεικόνιση της ζωής των απόκληρων της εποχής προξένησε το μένος του μετεμφυλιακού κράτους. Την ταινία «πετσόκοψε» η λογοκρισία αλλοιώνοντας σύμφωνα με τον σκηνοθέτη το έργο του. Παράλληλα οι αιθουσάρχες που επέλεξαν να την προβάλλουν αντιμετώπισαν προβλήματα από την αστυνομία και την χωροφυλακή.

Η προβολή της “Συνοικίας το Όνειρο” είναι μία προσφορά της εταιρείας παραγωγής και εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών «Παπανδρέου ΑΕ».

INFO: 

8 μ.μ

Τοποθεσία:

Αthenee, Λευκωσίας 43, Πλατεία Άγιου Ανδρέα, Πατήσια

Eισιτήρια:

Eίσοδος ελεύθερη

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

armani

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

Οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα στους οίκους μόδας Armani και Dior για αθέμιτες…