Αναβαθμίσεις, αποχωρήσεις και καραμπόλες από τον ανασχηματισμό

Αρκετά νέα πρόσωπα μπήκαν στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό που αποφάσισε ο πρωθυπουργός ενώ η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου έφερε αναβαθμίσεις, αποχωρήσεις, αλλά και καραμπόλες.

581d877b1dc5241a1b8b46b8

Από την κυβέρνηση απουσιάζει ο Νίκος Φίλης ενώ άλλα πρόσωπα αναβαθμίζονται.

Τα στελέχη που αποχώρησαν από την κυβέρνηση

Εκτός κυβέρνησης έμειναν ο τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης η τέως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο τέως υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και η τέως υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Ποιοι αναβαθμίστηκαν

Πιο… αναβαθμισμένα χαρτοφυλάκια θα έχουν μετά την ορκωμοσία τους ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θα είναι επικεφαλής του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος παραμένει στην ίδια θέση, αλλά το υπουργείο του γίνεται ανεξάρτητο.

Επίσης, ο Αλέξης Χαρίτσης από υφυπουργός γίνεται αναπληρωτής υπουργός και ο Στέργιος Πιτσιόρλας από το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Πιο αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχει και η Έλενα Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού.

Πώς προέκυψαν οι καραμπόλες

Από τις αλλαγές προσώπων προέκυψαν και μερικές «καραμπόλες» με τον Πάνο Σκουρλέτη να μετακινείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Σταύρος Κοντονής από υφυπουργός Αθλητισμού μετακινήθηκε ως υπουργός, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Όλγα Γεροβασίλη από υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος μετακινήθηκε ως υπουργός στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Γιώργος Σταθάκης από υπουργός Οικονομίας μετακινήθηκε ως υπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από το υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο υπουργείο Εξωτερικών μετακινήθηκε από το υπουργείο Εργασίας ο Γεώργιος Κατρούγκαλος, ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις ενώ ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό μετακινήθηκε ο Τέρενς Σπένσερ Κουίκ ο οποίος ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετακινήθηκε ο Ιωάννης Μπαλάφας ο οποίος ήταν υφυπουργός Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετακινήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός, ο Ιωάννης Τσιρώνης ο οποίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο Χριστόφορος Βερναρδάκης από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας.

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…