Ξανά χωρίς τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρέβα το "πόθεν έσχες" Μητσοτάκη

Σε μία ακόμη δήλωσή «πόθεν έσχες» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμπεριλαμβάνει ως όφειλε τα περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα και καταθέσεις- της συζύγου του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

NewsRoom 11/05/2016 | 15:48

Παρά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc για το «πόθεν έσχες» που τους… χώριζε και ενώ ο ίδιος πρόσφατα έχει δηλώσει πως «δεν χωρίσαμε, ήμασταν σε διάσταση, δεν είχαμε πάρει το τελικό διαζύγιο», ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ίδια τακτική. 

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του που αφορά το 2013 (χρήση 2012) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβάνει μόνο τα δικά του στοιχεία, αντί να προσθέσει και αυτά της συζύγου του, με την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει πως είναι μαζί.

Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό καθώς τέτοιου είδους πρακτικές είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αφού ο εκάστοτε πολιτικός, βουλευτής ή αρχηγός κόμματος, θα μπορεί να επικαλείται διάσταση με τη σύζυγό του για να μην συμπεριλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία -που βρίσκονται στο όνομά της- στη δήλωση «πόθεν έσχες» του.

Λόγου χάρη, αν κάποια σύζυγος βουλευτή έχει αποκτήσει παράνομα περιουσιακά στοιχεία, τότε με την πρακτική της διάστασης μπορούν αυτά τα ακίνητα να μην δηλωθούν στο «πόθεν έσχες» και αφού πωληθούν και εισπραχθεί το ανάλογο κέρδος, τότε ο η διάσταση παύει να υπάρχει.

Η δήλωση «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Τους χωρίζει το Πόθεν Έσχες

Στο τεύχος 95 του Hot Doc αποκαλύφτηκε το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μισή δήλωση «πόθεν έσχες», αφού και τότε όπως και τώρα η στήλη για τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του έμεινε λευκή.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος ηθικά και νομικά αφού σύμφωνα με το νόμο οφείλει να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου στη δήλωσή «πόθεν έσχες» που κατέθεσε. Ειδικότερα, δύο σύζυγοι σε διάσταση μπορούν σύμφωνα με το νόμο να υποβάλλουν χωριστή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Αυτή η πρόβλεψη όμως δεν αφορά και το «πόθεν έσχες».

Το μυστήριο με το διπλό ΑΦΜ

Εκτός από τα… μισά πόθεν έσχες, η δημοσιογραφική έρευνα οδήγησε και σε ένα άλλο περίεργο φαινόμενο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του σύμφωνα με αρκετά ΦΕΚ -π.χ. αρ. φύλλου 4291 του 2007 (Γκραμπόφσκι) και αρ. φύλλου 12302 του 2009 (Μητσοτάκης)- χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους το ίδιο ΑΦΜ: 059533610.

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και στην κοινή φορολογική δήλωση δύο συζύγων, άντρας και γυναίκα διαθέτουν το δικό τους μοναδικό ΑΦΜ.

Τότε, ούτε η κ. Γκραμπόφσκι ούτε και ο κ. Μητσοτάκης είχαν δώσει απάντηση για αυτό το περίεργο φαινόμενο. Ελπίζουμε να το κάνουν τώρα.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.