Newsroom

Newsroom

Ξανά στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Ακάθεκτη συνεχίζει τις προκλήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο η Τουρκία. Η Άγκυρα «βγάζει» ξανά το σύνολο σχεδόν του στόλου της στο Αιγαίο για την επόμενη φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος».

58b48e021dc524c7148b465e

Η Τουρκία χωρίς να έχει τη σχετική δικαιοδοσία για περιοχή δυτικά του Καστελόριζου εξέδωσε Navtex για τις ασκήσεις της.

Ειδικότερα, με τις Navtex 509/17 και 508/17 δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά περιοχή δυτικά του Καστελόριζου για μια περίοδο πέντε ημερών και συγκεκριμένα από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 25 του ιδίου μήνα.

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει εκδώσει την Navtex 270/17 στην οποία επισημαίνει πως ο τουρκικός σταθμός δεν είναι εξουσιοδοτημένος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη για το newsbeast.gr, από χθες,Τρίτη μέχρι και σήμερα το πρωί, υπήρχε σχετική ηρεμία στο Αιγαίο, ως προς τις δραστηριότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των μονάδων του που εμπλέκονται στην άσκηση «DENIZ KURDU» (θαλασσόλυκος).

Οι περισσότερες μονάδες του τουρκικού στόλου μετά την πρόκληση της Δευτέρας στο Αγαθονήσι και το «κρεσέντο» δραστηριοτήτων στο κεντρικό Αιγαίο, χθες αποσύρθηκαν στους λιμένες τους και αναμένεται να αναπτυχθούν και πάλι μετά το μεσημέρι της Τετάρτης για την επόμενη φάση της άσκησης.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί από κοντά την τουρκική άσκηση η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα αρχίσει να μετατοπίζεται από το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο προς τα νότια και ανατολικά, εστιάζοντας όπως καταδεικνύουν και οι σχετικές παράνομες navtex που εκδίδει η Άγκυρα στο νησί του Καστελόριζου.

Χθες και η τουρκική πολεμική αεροπορία ήταν ήρεμη σε σχέση με την Δευτέρα που «ξεσάλωσε» φτάνοντας σε μεγάλα ύψη προκλητικότητας που είχε σαν αποτέλεσμα 9 σκληρές εμπλοκές. Την Τρίτη υπήρξε μόνο μία εμπλοκή και τα 5 αεροσκάφη που έστειλε η Άγκυρα εμφανώς λιγότερα σε σχέση με τα 44 της Δευτέρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και θα αποφεύγει τις εντάσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…