"Αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα"

Ενημέρωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ παρείχαν κυβερνητικές πηγές, χαρακτηρίζοντας «πραγματική την κόντρα Σόιμπλε - ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους», ενώ ξεκαθάρισαν πως αν δεν συμμετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, τότε τα μέτρα το 2019 και το 2020 δεν θα εφαρμοστούν.

5703dcfc1dc5246d5c8b4759

Συγκεκριμένα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως είναι υπαρκτή η κόντρα Σόιμπλε – ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας όμως ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. 

Επίσης, επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συνολική συμφωνία, προκειμένου να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και διαβεβαώισαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εγκριθεί η δόση. 

«Ήταν μία δύσκολη, μεγάλης διάρκειας συζήτηση και για τεχνικά θέματα» υποστήριξαν για τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ, παραθέτοντας πως το Ταμείο «διαμήνυσε με καθαρό τρόπο ότι αν δεν πάρει αυτό που θέλει θα αποχωρήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να μεταθέσει το θέμα για μετά τις γερμανικές εκλογές».

Εξάλλου, επανέλαβαν τη θέση του Πρωθυπουργού ότι αν δεν υπάρχει ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μέτρα. «Με το που θα πει το ΔΝΤ ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν μέτρα», επέμειναν οι κυβερνητικές πηγές. 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, επίσης, ότι δεν είναι υποχρεωτικό στα προγράμματα του ESM να συμμετέχει το ΔΝΤ, αλλά και ούτε αποτελεί νομική υποχρέωση της Ελλάδας. «Είναι θέμα της Γερμανίας να το λύσει, αφού θέλει και χρηματοδότηση (από το Ταμείο)», κατέληξε.

Αναφορικά με τη συμφωνία που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, οι κυβερνητικές πηγές επέμειναν ότι μέτρα και αντίμετρα έχουν πραγματική δημοσιονομική επίπτωση 0%. «1% τα μέτρα και 1% τα αντίμετρα. 2,1% για το 2019, 1,9% το 2020 τα μέτρα, το ίδιο και τα αντίμετρα» παρέθεσαν και διευκρίνισαν ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα «είναι πρόβλεψη και όχι δεσμευτικός στόχος». 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας»

D I VIII SYRIZA YPOPSIFIOI 42 1024x683 1

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στο κυριακάτικο μήνυμά του εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Αποκάλεσε την 17χρονη κόρη του «σέξι» και προκάλεσε αντιδράσεις (video)

trump jr

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Αποκάλεσε την 17χρονη κόρη του «σέξι» και προκάλεσε αντιδράσεις (video)

Φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του πατέρα που κάνουν... ανατριχιαστικά…