Newsroom

Newsroom

Αμνηστία στους ακτιβιστές της Greenpeace και Pussy Riot;

Toν δρόμο για την απονομή χάριτος στους 30 ακτιβιστές της Greenpeace και τις δύο τραγουδίστριες του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot,…

rosia

Toν δρόμο για την απονομή χάριτος στους 30 ακτιβιστές της Greenpeace και τις δύο τραγουδίστριες του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, καθώς και διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί το 2012, ενδέχεται να ανοίξει νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας που καταρτίστηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή την 20ή επέτειο του ρωσικού Συντάγματος (12 Δεκεμβρίου).

Το νομοσχέδιο έχει υποβληθεί στη Δούμα (Κάτω Βουλή) και η έγκρισή του είναι σίγουρη δεδομένου ότι κυριαρχεί το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο αντιπολιτευόμενος πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και ο φυλακισμένος πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού της Yukos Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δεν πρόκειται να καλυφθούν από το νόμο, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το πλήρωμα του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace -28 ακτιβιστές και δύο δημοσιογράφοι- αποφυλακίστηκε προσωρινά με την καταβολή εγγύησης τον περασμένο μήνα. Η αρχική κατηγορία της «πειρατείας» για τη διαμαρτυρία τους σε πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom μετετράπη σε «χουλιγκανισμό» που επισύρει μικρότερη ποινή.

Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρονται ονόματα ατόμων στα οποία μπορεί να δοθεί χάρη, αναγράφονται όμως οι κατηγορίες αδικημάτων που καλύπτει, και ο χουλιγκανισμός είναι ανάμεσά τους.

Προεδρική χάρη μπορεί επίσης να δοθεί σε γυναίκες που έχουν μικρά παιδιά και δεν έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα. Κατ’ επέκταση θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν η Νατζέντα Τολοκονίκοβα και η Μαρία Αλιόκινα του συγκροτήματος Pussy Riot που συνελήφθησαν το 2012 για την πανκ «προσευχή» τους κατά του Πούτιν στον Καθεδρικό της Μόσχας.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι ο νόμος για την αμνηστία μπορεί να καλύπτει επίσης ορισμένους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που είχαν φυλακιστεί στα επεισόδια της 6ης Μαΐου του 2012.

Ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Βλαντιμίρ Βασίλεφ, δήλωσε ότι περίπου 25.000 άτομα μπορεί να επωφεληθούν του νόμου, στους περισσότερους εκ των οποίων δεν έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης. Δύο χιλιάδες θα είναι οι κρατούμενοι που θα αποφυλακιστούν, ενώ 6.000 άτομα αναμένεται να δουν τις κατηγορίες εις βάρος τους να αποσύρονται.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…