Αμφίπολη: Θα περιμένουν να ανακοινώσει τα ευρήματα ο Σαμαράς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης; Δεν το πιστεύουμε…

cover
NewsRoom 17/08/2014 | 21:20

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αμφίπολη θα συνεχιστούν από αύριο Δευτέρα νωρίς το πρωί, ύστερα από την τριήμερη διακοπή λόγω του Δεκαπενταύγουστου. Η αρχαιολογική ομάδα προχωρά εκατοστό - εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα μέσα υψηλής τεχνολογίας.

Στο σημείο των ανασκαφών θα βρίσκεται από νωρίς αύριο το πρωί κι ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα. Ο ίδιος δήλωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών, προσθέτοντας πως η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η τελευταία δήλωσή του δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα τυχόν ευρήματα στο έπακρο.

Την ίδια ώρα, οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς να καταφτάνουν από παντού. Ταυτοχρόνως, εκτός από Ι.Χ. αυτοκίνητα στην περιοχή βρίσκονται πολλά γκρουπ τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό πως το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών το οποίο παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο από τον ήλιο, αλλά κι από τα περίεργα βλέμματα των επισκεπτών.