ΠΜ

Παντελής Μπουκάλας

Το αμφίβιο «Ντόναλντ Τραμπ»

Η ταινία «Ενα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» είναι μια απολαυστική κωμωδία. Και σήμερα αν τη δει ή την ξαναδεί κανείς, μια τριακονταετία μετά την πρώτη κυκλοφορία της, θα γελάσει με τα ευρήματά της.

science march mobilus in mobili

Το ριάλιτι που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό πρόεδρο-πλανητάρχη, και το οποίο εφεξής θα έχει τον τίτλο «Ενα αμφίβιο που το έλεγαν Τραμπ», μόνο θλίψη προκαλεί, αν όχι κατάθλιψη· εξαιρούνται βέβαια οι εθνικιστές-λαϊκιστές όπου γης, από τον Μπολσονάρο της Βραζιλίας έως τους Ορμπαν και τους Σαλβίνι της Ευρώπης. Σε τριάντα χρόνια, το 2050, ουδείς θα το νοσταλγεί. Ούτε καν τα εγγόνια όσων διάλεξαν «να τους ξανακάνει μεγάλους» ένας αγροίκος και κυνικός νάρκισσος, ικανός να μικρύνει τη ζωή του πλανήτη.

Η ιστορία με το «αμφίβιο Ντόναλντ Τραμπ» δεν είναι fake news, σαν αυτά που ανακαλύπτει παντού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να κρύβει πίσω τους την αναλγησία και την απέχθειά του και για την πλέον αβρή κριτική του βίου και της πολιτείας του. Το πλασματάκι ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον Παναμά. Μόλις δέκα εκατοστών, είναι τυφλό και μοιάζει απίστευτα στον Τραμπ όταν κρύβει το κεφάλι του στην άμμο. Ο επιστήμονες το αποκαλούν «Dermorphis donaldtrumpi». Για τα βαφτίσια του έγινε δημοπρασία. Πλειοδότησε κάποιος οικολογικά ευαίσθητος επιχειρηματίας ονόματι Αϊντάν Μπελ, προσφέροντας 25.000 δολάρια, που θα διατεθούν για την προστασία των αφανιζόμενων τροπικών δασών. «Το αμφίβιο είναι εξαιρετικά ευάλωτο», εξήγησε ο νουνός. «Και κινδυνεύει να εξαφανιστεί γρήγορα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ο Τραμπ, που θάβει το κεφάλι του για να μην ακούει την άποψη των επιστημόνων πως η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής».

Δεν πρόκειται όμως για «άποψη». Τα στοιχεία βοούν. Η φύση καταρρέει. Δεν αντέχει άλλο. Δεν μας αντέχει άλλο. Δεν αντέχει την απληστία μας, την ανοησία, την αδιαφορία μας για τις γενιές που μας ακολουθούν. Κι αν η στάση των οικοφθορέων τύπου Τραμπ προκαλεί αγανάκτηση, το πανηγυρικό χοροπηδητό του προεδρεύσαντος στη διάσκεψη του Κατοβίτσε για την κλιματική αλλαγή προκάλεσε δυσφορία και οδυνηρή έκπληξη. Στην Πολωνία, 196 χώρες συμφώνησαν για τους κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού, δεν δεσμεύτηκαν όμως για νέα μέτρα, παρότι είναι αναγκαία. «Οι αποφάσεις του Κατοβίτσε ωχριούν ενώπιον του μεγέθους της πρόκλησης», έγραψε η Monde. Αλλά οι στρουθοκάμηλοι και τα αμφίβια δεν διαβάζουν εφημερίδες.

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…