Άμεσες πειραματικές θεραπείες για τον Έμπολα ζητά ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό

Οι πειραματικές θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα θα πρέπει να επιτραπούν στην Αφρική “τώρα”, υποστηρίζει ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ…

Οι πειραματικές θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα θα πρέπει να επιτραπούν στην Αφρική “τώρα”, υποστηρίζει ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό το 1976, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

“Τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη”, σημείωσε ο Πιοτ, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM).

Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν (επίσης από την LSHTM και πρώην στέλεχος του Π.Ο.Υ.) και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

“Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους “ευσπλαχνίας”, φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει”, σημείωσε ο Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μοντ.

“Αφού τελειώσει η επιδημία, δεν θα γίνονται πλέον προσπάθειες επένδυσης στην έρευνα για θεραπείες και εμβόλια”, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι μετά την επιδημία του 1976 ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να συγκροτήσει μια ομάδα διεθνούς παρέμβασης. “Η πρωτοβουλία αυτή παρέμεινε νεκρό γράμμα”, είπε ο Βέλγος ειδικός ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS.

Ο Πιοτ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αγορά για ένα φάρμακο που θα καταπολεμούσε τον Έμπολα. Σημείωσε όμως ότι τέτοιου είδους προϊόντα “θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν, δεδομένου ότι και οι επόμενες επιδημίες του Έμπολα θα συμβούν σε φτωχές χώρες”.

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί

Κλειστά αύριο Τρίτη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι λαϊκές…

«Aπαγορευτικό» στα εμπορικά λόγω κακοκαιρία-Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική

«Aπαγορευτικό» στα εμπορικά λόγω κακοκαιρία-Από τις 11 π.μ. θα ανοίξουν αύριο τα καταστήματα σε βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική

Από τις 11 το πρωί θα ανοίξουν αύριο τα εμπορικά καταστήματα στην βόρεια, βορειοδυτική και…

«Κάτω τα χέρια σας από τον Πολιτισμό»- Φοιτητές Δραματικών Σχολών έστειλαν ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση

«Κάτω τα χέρια σας από τον Πολιτισμό»- Φοιτητές Δραματικών Σχολών έστειλαν ξανά μήνυμα στην κυβέρνηση

Δεκάδες φοιτητές Δραματικών Σχολών συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μετρό Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την στάση…