Αμερικανικό σχέδιο για την παράδοση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ καταγγέλλει ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο ο Ριάντ αλ Μάλικι

palestine

Αυτό που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ μοιάζει να είναι ένα σχέδιο για την παράδοση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ, αντί ενός σχεδίου ειρήνης, εκτίμησε ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι κατά τη διάρκεια συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη στην οποία ήταν παρών ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Ο Γκρίνμπλατ και ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Τραμπ, ετοιμάζουν τα τελευταία δύο χρόνια ένα ειρηνευτικό σχέδιο που λένε ότι θα προσφέρει το πλαίσιο ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Το σχέδιο αναμένεται να αποκαλυφθεί τον επόμενο μήνα.

«Δεν μπορούμε να μην συμμετάσχουμε σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, όποιες κι αν είναι, αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ειρηνευτικές, δυστυχώς», έκρινε ο Μάλικι στην άτυπη συνάντηση των αντιπροσώπων των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για όρους παράδοσης, και δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που να μπορεί να μας κάνει να το αποδεχθούμε αυτό», πρόσθεσε, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο αυτό έχει δύο πτυχές, μια πρώτη που καταπιάνεται με τα πολιτικά ζητήματα, όπως το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και μια δεύτερη την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας. Ωστόσο, ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ δεν έχουν καταστήσει σαφές εάν το σχέδιο αυτό προβλέπει τη λύση των δύο κρατών — βασικό συστατικό στοιχείο όλων των προηγούμενων ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.

«Το όραμα για την ειρήνη που θα προτείνουμε σύντομα θα είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, αλλά θα προϋποθέτει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», είπε ο Γκρίνμπλατ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ινδονησίας, ενώ κατήγγειλε πως δεν προσκλήθηκε το Ισραήλ στη συνάντηση για να τοποθετηθεί.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι θα εξετάσουν αληθινά το όραμα αυτό για την ειρήνη όταν το δώσουμε στη δημοσιότητα, πριν γίνουν μονομερείς κινήσεις», συνέχισε.

Προφανώς αυτή η τελευταία φράση αναφερόταν στη δέσμευση που έκανε προεκλογικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα.

«Ας πάψουμε να υποκρινόμαστε ότι οι οικισμοί είναι αυτό που εμποδίζει τα μέρη να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή η φάρσα, η εμμονή σε μόνο μία διάσταση αυτής της περίπλοκης σύγκρουσης δεν ωφελεί κανέναν», είπε ακόμη ο Γκρίνμπλατ, που χαρακτήρισε τους οικισμούς «σύμπτωμα» του Μεσανατολικού.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ουσιαστικά διακόψει τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και απορρίπτουν τις προσπάθειές τους αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε το 2017 να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει στην πόλη την πρεσβεία της χώρας του. Οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ — πρόκειται για εδάφη που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

«Ορισμένοι μας ρωτούν “και εάν [οι Αμερικανοί] σας εκπλήξουν;”. Τους απαντάμε ότι θα είχαμε περισσότερες ελπίδες εάν δεν κώφευαν τόσο στις εκκλήσεις μας, εάν δεν εθελοτυφλούσαν μπροστά τις ισραηλινές παραβιάσεις, εάν δεν σώπαιναν, στην καλύτερη περίπτωση, όσον αφορά τα θεμελιώδη για την ειρήνη, όταν δεν τα υπονομεύουν ενεργά», είπε ο Μάλικι.

Δεν υπήρξε καμιά συζήτηση ανάμεσα στους Μάλικι και Γκρίνμπλατ στη συνάντηση.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…