Αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο έρχεται στη Σούδα - Ποιο είναι το "θηρίο" των θαλασσών (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Σούδα καταφτάνει την ερχόμενη εβδομάδα το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υπεραεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman (CVN-75)».

NewsRoom 15/06/2016 | 14:33

Το πλοίο με ύψος όσο ένα 24οροφο κτίριο θα παραμείνει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, για 4 ημέρες στην Κρήτη, με σκοπό την αναψυχή και την ξεκούραση του πληρώματος

Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκε χθες τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, ο Διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, Captain Michael R. Moore.

Ποιο είναι το Harry S. Truman

Ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου.

Το αεροπλανοφόρο Truman είναι κλάσεως Νίμιτζ και έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα ενώ η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4.5 στρέμματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «Χάρι Τρούμαν» μπορεί να «χωρέσει» έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη πάνω του, ενώ το κόστος του ξεπέρασε τα 4,5 δισ. δολάρια.

Στις 2.500 καμπίνες του Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία ανεβαίνουν στο κατάστρωμα από 4 καταπέλτες

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό.

Τα δυο εκπληκτικά στοιχεία ωστόσο που αξίζει να σημειώσει κανείς είναι τα δεδομένα της προσγείωσης και της απογείωσης: Η προσγείωση γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα, το αεροπλάνο αφού ακουμπήσει το διάδρομο με 120 μίλια την ώρα, γαντζώνεται σε συρματόσχοινο και φρενάρει σε 5 δευτερόλεπτα τα 150 μέτρα του διαδρόμου.

Αντίστοιχα κατά την απογείωση είναι δεμένο για να αποκτήσει πλήρη ισχύ στις μηχανές και με την βοήθεια ενός καταπέλτη αφήνει την πίστα με ταχύτητα 120 μιλίων και διανύει τα 150 μέτρα της σε μόλις 2 δευτερόλεπτα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Μόσχα έχει εκφράσει την ενόχλησή της από την αυξημένη παρουσία των αμερικανών στη Μεσόγειο με δύο αεροπλανοφόρα, ενώ όσον αφορά την παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα έχει δηλώσει πως θα υπάρξουν αντίποινα, χωρίς όμως να αναφέρει την μορφή τους.