Newsroom

Newsroom

Αμερικανικό δικαστήριο: Οι μέλισσες μπορούν να θεωρηθούν νομικά… ως ψάρια

Γιατί ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που υποστήριζε το αντίθετο

insect gd4eca7008 1920

Σύμφωνα με ανώτερο δικαστήριο της Καλιφόρνια, οι μέλισσες μπορούν πλέον να ταξινομηθούν νομικά ως… ψάρια.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ήρθε μετά από μήνυση που κατατέθηκε κατά κρατικών αξιωματούχων Άγριας Ζωής από γεωργικές ομάδες για απόπειρα καταχώρισης τεσσάρων ειδών μελισσών στο πλαίσιο του νόμου για τα απειλούμενα είδη της Καλιφόρνια (CESA).

Οι δικαστές αντέτρεψαν μια απόφαση κατώτερου δικαστηρίου και αποφάσισαν ότι οι απειλούμενες μέλισσες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία ψαριών CESA – δεδομένου ότι το “ψάρι” ορίζεται ότι περιλαμβάνει ασπόνδυλα.

«Είναι μια υπέροχη μέρα για τις μέλισσες της Καλιφόρνια», δήλωσε η Πάμελα Φλικ από το Defenders of Wildlife.

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι οι προστασία του νόμου για τα απειλούμενα είδη της Καλιφόρνια ισχύει για όλα τα απειλούμενα αυτόχθονα είδη της πολιτείας μας και είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία της φημισμένης βιοποικιλότητας της πολιτείας μας».

Σύμφωνα με την CESA, ένα «είδος που απειλείται με εξαφάνιση» μπορεί να είναι ένα πουλί, ένα θηλαστικό, ένα ψάρι, ένα αμφίβιο, ένα ερπετό ή ένα φυτό. Ωστόσο, αυτός ο ορισμός θα μπορούσε να παραλείψει άλλα απειλούμενα είδη, όπως τα έντομα.

Από την άλλη πλευρά, ο Κώδικας περί Ψαριών και Θηραμάτων της Καλιφόρνια ορίζει ως «ψάρια» τα άγρια ​​ψάρια, τα μαλάκια, τα καρκινοειδή, τα ασπόνδυλα και τα αμφίβια. Αυτό φαίνεται να επεκτείνει τον όρο του «ψαριού» σε σχέση με τη χρήση της λέξης στην καθομιλούμενη γλώσσα. Άλλωστε, λίγοι άνθρωποι θα περιέγραφαν ένα καβούρι ως ψάρι, για παράδειγμα.

Αλλά ο διευρυμένος ορισμός επιτρέπει στην πολιτεία να προστατεύει, για παράδειγμα, τις γαρίδες γλυκού νερού της Καλιφόρνια, ένα είδος που ζει μόνο στην Καλιφόρνια και απειλείται από την ανάπτυξη.

Σε αυτή την πρόσφατη υπόθεση, το κρατικό δικαστήριο έπρεπε να αποφασίσει εάν οι μέλισσες υπολογίζονται ως «ασπόνδυλα» σύμφωνα με τον κρατικό ορισμό του «ψαριού».

«Ένα ψάρι, όπως συνήθως κατανοείται ο όρος στην καθημερινή γλώσσα, φυσικά, ζει σε υδάτινα περιβάλλοντα», σκέφτηκαν οι δικαστές στην απόφαση.

Ωστόσο, ο ορισμός της Καλιφόρνια για το «ψάρι» περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ασπόνδυλο με βάση την ξηρά – το τρίχινο σαλιγκάρι Trinity.

Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ορισμός του «ψαριού» εδώ δεν πρέπει να περιορίζεται στην υδρόβια άγρια ​​ζωή και ότι τα ασπόνδυλα της ξηράς, όπως οι μέλισσες, μπορούν να καταγράφονται σύμφωνα με το νόμο.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου επιτρέπει στην Καλιφόρνια να προστατεύσει ορισμένους από τους πιο απειλούμενους επικονιαστές της, ένα βήμα που θα συμβάλει στην ανθεκτικότητα των εγγενών οικοσυστημάτων και των αγροκτημάτων της πολιτείας», δήλωσε η Sarina Jepsen από την Xerces Society μέσω του δελτίου τύπου της.

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…