ΔΤ

Δημήτρης Ταταρούνης

Αμερικανικές Εκλογές: Η ψήφος ιδιόμορφης ισοδυναμίας και η «τριφασική» κλοπή αλά ελληνικά 

Όταν εκλογική πατέντα made in USA εφαρμόστηκε (1952 και 1956) από το «Κράτος της Δεξιάς» στην Ελλάδα

εκλογες Medium

Τα «καμώματα» του ηττημένου εν ενεργεία ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τη νίκη του δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, ισχυριζόμενος – χωρίς αποδείξεις – ότι αυτή προέρχεται από εκλογική νοθεία, αποτελούν ευθεία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο θρασύτατος λαϊκιστής Τραμπ, εκφράζει με την πρωτόγνωρη και ακραία τυχοδιωκτική στάση του τον υποβόσκοντα ρατσισμό που παραμένει ενεργός στην αμερικανική κοινωνία, ενώ ενυπάρχει και στο ιδιόμορφο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ που προσβάλλει την ισοδυναμία της ψήφου.

Το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα στηρίζεται πάνω στην πλειοψηφική αρχή «Ο νικητής τα παίρνει όλα» (The winner takes it all), αλλά και στην αλλοίωση της ισοδυναμίας της ψήφου, αφού επιτρέπει στον δεύτερο να νικάει τον πρώτο, ακυρώνοντας μεγάλο αριθμό ψήφων και κατά συνέπεια τη βούληση χιλιάδων ψηφοφόρων.

Ετσι, από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ στις 48 (εξαιρούνται η Νεμπράσκα και το Μέιν), αν κερδίσει κάποιος έστω και με μία ψήφο διαφορά παίρνει όλους του εκλέκτορες, ακυρώνοντας όλες τις ψήφους του αντιπάλου του! Αυτή η αρχή της επικράτησης ως αυτοσκοπός έχει γαλουχήσει γενεές Αμερικανών γι’ αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό αποδέχεται ενδόμυχα την ψήφο δύο ταχυτήτων και τον εκμηδενισμό της συμμετοχής του αντιπάλου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή παρότι προβάλει αυτάρεσκα τα 70 εκατομμύρια των ψήφων που πήρε στην εκλογική αναμέτρηση – μολονότι ο Μπάιντεν πήρε σχεδόν 5 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες(!) – αισθάνεται ένα τίποτα, αφού η επιδίωξή του ήταν και παραμένει ακόμη, να αναδειχθεί νικητής με οποιοδήποτε τρόπο!

Άλλωστε, και στις προηγούμενες εκλογές ο ρεπουμπλικανός μεγαλοεπιχειρηματίας ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ με συνολικά 3 εκατομμύρια λιγότερους ψήφους από τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς κυριάρχησε σε αριθμό εκλεκτόρων κερδίζοντας τις κρίσιμες πολιτείες!

Η ιδιομορφία του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, που προκαλεί κατάφωρη αλλοίωση της ισοδυναμίας της ψήφου των πολιτών ανεξάρτητα από τις αιτίες που καθιερώθηκε (πολιτισμικές ισορροπίες, κυβερνησιμότητα, κ.λπ.), δε θα μπορούσε να έχει τύχη στην Ευρώπη και στους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Στη χώρα μας, η αμερικανική αντίληψη περί ιδιαίτερης και μειωμένης ισοδυναμίας της ψήφου εκδηλώθηκε και εφαρμόστηκε δύο φορές σε εκλογές της μετεμφυλιακής περιόδου με σκοπό τη θεμελίωση του λεγόμενου «Κράτους της Δεξιάς», το οποίο έπρεπε να ελέγχει την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα στο Δυτικό Σύστημα και να καταστέλλει τη δράση της Αριστεράς:

* Η πρώτη ήταν το 1952, όταν μετά το διετές «Κεντρώο διάλειμμα» που δεν έδινε σταθερές κυβερνήσεις, οι εκλογές του Νοεμβρίου διεξήχθησαν με το πλειοψηφικό σύστημα που επέβαλε ο περιβόητος Αμερικανός πρέσβης Τζον Πιουριφόι, γνωρίζοντας ότι το απόλυτο φαβορί ο ευνοούμενος των ΗΠΑ στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, θα ήταν ο νικητής της αναμέτρησης.

Πράγματι, ο νικητής που «τα πήρε όλα» ήταν ο Παπάγος, ενώ το κόμμα του ο Ελληνικός Συναγερμός, το οποίο είχε στα ψηφοδέλτιά του ακόμη και τον Γεώργιο Παπανδρέου(!), επικράτησε με 49,2% – δηλ. δεν ξεπέρασε καν το 50% – και πήρε τις 247 έδρες από τις 300 της Βουλής!

* Η δεύτερη φορά που το εκλογικό σύστημα ήταν επίσης εμφανώς «αμερικανικής κοπής» και προκάλεσε το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων ψηφοφόρων, συνέβη τον Φεβρουάριο του 1956, μετά τον θάνατο του Παπάγου και την «απρόσμενη» – με την έγκριση των Αμερικανών-, αντικατάστασή του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με στόχο να συντηρηθεί και να ενισχυθεί το «Κράτος της Δεξιάς».

Τότε, η νεοϊδρυθείσα ΕΡΕ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αξιοποιώντας το λεγόμενο «τριφασικό» εκλογικό σύστημα ήρθε δεύτερη σε ψήφους αλλά πρώτη σε έδρες! Εκείνο το εκλογικό σύστημα το αποκάλεσαν «τριφασικό» γιατί όπου ήταν φαβορί η ΕΡΕ ίσχυε το πλειοψηφικό και ως πρώτη έπαιρνε όλες τις έδρες, ενώ στις μεγάλες περιφέρειες που είχαν δύναμη οι αντίπαλοί της ήταν αναλογικό για να υπάρχει… δίκαιη μοιρασιά! Ετσι, στην τελική καταμέτρηση η ΕΡΕ ήρθε δεύτερη αλλά πήρε 33 περισσότερες έδρες και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ η πρώτη σε ψήφους Δημοκρατική Ενωση κατέληξε αξιωματική αντιπολίτευση!

Ομως, αυτή η «αμερικανικής κοπής» εκλογική αδικία/κλοπή που ανέδειξε για πρώτη φορά εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, εξόργισε τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους και είχε σοβαρές παρενέργειες (πολιτικές & εκλογικές). Η κυριότερη εκδηλώθηκε στις αμέσως επόμενες εκλογές, όταν τον Μάιο του 1958 η ΕΔΑ έκανε την έκπληξη και αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση προκαλώντας τρόμο στο ελληνικό κατεστημένο και στους Αμερικανούς επιτηρητές/τοποτηρητές.

Στη συνέχεια, το καθεστώς που εφάρμοσε το αμερικάνικο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα για να εξασφαλίσει τη νίκη στην κρίσιμη αναμέτρηση του 1956 πλήρωσε τις συνέπειες, καθώς εξόργισε τη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού που ήταν πλέον καχύποπτη για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Ετσι, το 1961 οι ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί του (στρατός, δυνάμεις ασφαλείας, κ.ά.) δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πειρασμό της ωμής παρέμβασης με αποτέλεσμα οι εκλογές να καταγραφούν στην ιστορία ως «εκλογές της βίας και νοθείας»!

Αυτό το πολιτικό/εκλογικό όργιο όμως, ήταν που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του περιβόητου «κράτους της Δεξιάς» εκείνης της περιόδου, με την εκλογική ήττα της ΕΡΕ το 1963 και τη φυγή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εξωτερικό.

* Ο Δημήτρης Ταταρούνης είναι δημοσιογράφος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…