Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου πια) ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, επικρατώντας στις προεδρικές εκλογές έναντι της Κάμαλα Χάρις. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι η νίκη του θα είναι σαφώς πιο άνετη απ’ όσο θα περίμεναν οι περισσότεροι – ειδικά λαμβάνοντας υπ’όψιν τις δημοσκοπήσεις, που στην καλύτερη περίπτωση έβλεπαν “ντέρμπι” μεταξύ των δύο υποψηφίων, και στη χειρότερη έβλεπαν νίκη της Κάμαλα Χάρις.
Ναι, για μία ακόμα φορά οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Κι αν αυτή τη φορά μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στις εταιρείες σφυγμομετρήσεων ότι σε πολλές πολιτείες η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν πράγματι μικρή, και άρα μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, το γεγονός ότι ο Τραμπ κερδίζει και τη λαϊκή ψήφο, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ την Κάμαλα Χάρις, λέει πολλά.
Δηλαδή, από το “ντέρμπι” που περιμέναμε, φτάσαμε αυτήν τη στιγμή ο Τραμπ να έχει μαζέψει πάνω από 69 εκατομμύρια ψήφους, ενώ την Κάμαλα Χάρις να είναι στα 64 εκατομμύρια ψήφους – μία διαφορά που προφανώς δε δικαιώνει τις προβλέψεις. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν σκεφτεί κανείς τις προβλέψεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας χθες, Τρίτη, και έκαναν λόγο για ανατροπή και νίκη της Κάμαλα Χάρις με ποσοστά που προσέγγιζαν το 56%, ενώ το πρώτο exit poll έδινε ποσοστό 48% στην Κάμαλα Χάρις και 44% στον Τραμπ.
Η αλήθεια είναι ότι η Κάμαλα Χάρις, όταν παρέλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών από τον ασθμαίνοντα Τζο Μπάιντεν, είδε ένα “κύμα” υποστήριξης προς το πρόσωπό της, καθώς απογοητευμένοι Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είδαν σε αυτήν μία ελπίδα για να αποτραπεί η… θύελλα Τραμπ. Το κύμα αυτό καταγράφηκε και στις δημοσκοπήσεις, που την έφερναν σταθερά μπροστά από τον Τραμπ. Όμως το “κύμα” αυτό σταδιακά κόπασε, καθώς η έλλειψη επικοινωνιακών προσόντων της Κάμαλα Χάρις φαίνεται πως της στοίχισε ακριβά.
Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να ήταν πιο πειστική από τον Μπάιντεν, αλλά δεν έπεισε ποτέ ότι θα μπορούσε να είναι εκείνη η ξεχωριστή προσωπικότητα που θα μπορούσε να φτάσει ως την προεδρία. Στην πραγματικότητα, το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι… δεν ήταν ο Τραμπ. Κατά τ’άλλα, η αμφιλεγόμενη στάση της απέναντι στη γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη δίχασε ακόμα και τους δικούς της ψηφοφόρους, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την καμπάνια της.
Όλα αυτά δε φάνηκαν ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις. Οι εταιρείες ερευνών συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι η Κάμαλα Χάρις ήταν το φαβορί για τη νίκη, ακόμα και όταν οι στοιχηματικές εταιρείες (που συνήθως είναι πιο εύστοχες στις προβλέψεις τους, γιατί εκεί παίζονται λεφτά!) έδιναν ως καθαρό φαβορί των Τραμπ. Οι λόγοι γι’ αυτό μπορεί να είναι πολλοί – ένας από αυτούς είναι ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ, όντας καχύποπτοι απέναντι στις δημοσκοπήσεις, απέφευγαν να απαντήσουν κι έτσι υποεκπροσωπούνταν στις έρευνες, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ακρίβειά τους.
Όμως ένας άλλος λόγος που πρέπει πλέον να δούμε σοβαρά είναι ότι οι δημοσκοπήσεις απλά δεν έχουν προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα. Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά: επέλεγαν ένα τυπικό δείγμα, τηλεφωνούσαν σε σταθερά τηλέφωνα (που όλοι είχαν) και έβγαζαν μία πρόβλεψη. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.
Και δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσκόποι έπεσαν έξω τόσο το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον, και το 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Την πρώτη φορά, δεν φρόντισαν να καταγραφτεί σε επαρκή βαθμό η άποψη της κατηγορίας των λευκών ανδρών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο — που θεωρείται πως έδωσε τη νίκη στον μεγιστάνα των ακινήτων. Τη δεύτερη φορά, παρότι έλαβαν υποτίθεται διορθωτικά μέτρα, υποτίμησαν ξανά την ψήφο υπέρ του Τραμπ και υπερτίμησαν αυτήν υπέρ του Μπάιντεν.
Και να που το κακό τρίτωσε…
Ειδήσεις σήμερα:
Αμερικανικές εκλογές 2024: «Κοκκίνισε» ο χάρτης – Ποιες πολιτείες κερδίζουν Τραμπ και Χάρις
Καιρός: Έρχεται ψυχρή λίμνη και βροχές – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν και τα 3 σενάρια