Αμερικανικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, και τανκς αξίας 85 δισεκ. δολαρίων στα χέρια των Ταλιμπάν

Αποκαλυπτικά infographics των Times και του BBC για τα «δώρα» που άφησαν πίσω οι Aμερικανοί

AP18023516032733

Έναν πολεμικό «θυσαυρό» φαίνεται πως έχουν αφήσει πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μετά τη βιαστική τους αποχώρηση, δίνοντας έτσι θέση ισχύος στο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με εκτενείς αναφορές διεθνών ΜΜΕ, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν στρατιωτικό υλικό αξίας 85 δισεκ. δολαρίων.

Πρόκειται για τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα BlackHawk, δεκάδες από τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα Blackhawk, χιλιάδες οχήματα Humvee, εκατοντάδες τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα, δεκάδες μικρά επιθετικά αεροπλάνα, εκατοντάδες χιλιάδες ατομικά όπλα, αλλά και περισσότερα από εκατό πυροβόλα.

Άλλωστε, πριν από λίγες μόνο ημέρες, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου οι εικόνες ενός αμερικανικού ελικοπτέρου να πιλοτάρεται σε πολύ χαμηλό ύψος από μαχητές των Ταλιμπάν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα από τα οπλικά συστήματα που έχουν περιέλθει στην κατοχή των Ταλιμπάν, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς οι μαχητές τους δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Ωστόσο, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν εκπαιδεύσει μέλη του αφγανικού στρατού στη χρήση των αεροπλάνων, των ελικοπτέρων και του υπόλοιπου οπλισμού, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα οι Ταλιμπάν θα προσεγγίσουν τα συγκεκριμένα άτομα με σκοπό να τα πιέσουν να εκπαιδεύσουν αντίστοιχα τις δικές τους δυνάμεις, ή να ενταχθούν και οι ίδιοι στον νέο στρατό που θα δημιουργήσουν. 

Από την άλλη, ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος πολλά από αυτά τα όπλα να καταλήξουν στη μαύρη αγορά, γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, καθώς έτσι είναι δυνατό να φτάσουν σε άγνωστα χέρια. Άλλωστε, όπως τονίζεται και σε άρθρο του BBC, πλέον οι Ταλιμπάν αποτελούν τη μοναδική εξτρεμιστική οργάνωση στον κόσμο η οποία κατέχει τα δικά της εναέρια μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλος αυτός ο αμερικανικός οπλισμός δεν ανήκε οργανικά στις ΗΠΑ, αλλά στον αφγανικό στρατό, ο οποίος υποστηριζόταν βεβαίως από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν εδώ και 20 χρόνια στη χώρα. Όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να αποχωρούν, ο αφγανικός στρατός, τον οποίο είχαν «χτίσει» οι ίδιοι φάνηκε αδύναμος να αποκρούσει την επέλαση των μαχητών των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα ο οπλισμός να καταλήξει στα χέρια τους. 

 

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…