Newsroom

Newsroom

Αμεντέο Μοντιλιάνι: Ο "καταραμένος" καλλιτέχνης του εξπρεσιονισμού πουλούσε τα έργα του για ένα πιάτο φαγητό

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και στο... στόχαστρο χρηστών των μέσων κοινωνικών δικτύωσης εξαιτίας της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

5abd11e41dc52400478b4569

Από πίσω του ήταν εμφανές ένα αντίγραφο πίνακα του σπουδαίου “καταραμένου” ζωγράφου και δυστυχώς υπήρξαν αρκετοί που έκαναν λόγο για “προσβλητικό” και “πορνογραφικό” περιεχόμενο, μιλώντας για έναν καταπληκτικό πίνακα που απεικονίζει μία γυμνή γυναίκα και κατά την κρίση τους δεν ταιριάζει με τις δηλώσεις για την Οικονομία της χώρας. 

Ο Μοντιλιάνι γεφύρωσε πολλές από τις αισθητικές τάσεις (κυβισμό, γαλάζια και ροζ περίοδο του Πικάσο, νέγρικα γλυπτά, φλωρεντινή παράδοση κ.ά.).


Με αυτή την αφορμή, ας θυμηθούμε μερικές λεπτομέρειες της ζωής του που σφράγισαν την προσωπικότητα του και επηρέασαν το έργο του. Ο ζωγράφος έφτασε στο Παρίσι το 1906 σε ηλικία 21 ετών και είχε μία ζωή γεμάτη καταχρήσεις και αγοραίες γυναίκες. Μπήκε γρήγορα στον κύκλο των καλλιτεχνών της Μονμάρτρης και του Μονπαρνάς και γνώρισε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

Έπασχε από φυματίωση, ωστόσο το έκρυβε συστηματικά από όλους γιατί ήθελε να αποφύγει την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1884 στο ιταλικό λιμάνι του Λιβόρνο της Τοσκάνης. Ήταν το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά μιας φτωχής εβραϊκής οικογένειας. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να κάνει μαθήματα ζωγραφικής και ήταν αρκετά φιλάσθενος.

«Θα ήθελα η ζωή μου να ήταν σαν πλουσιοπάροχο ποτάμι που κυλάει χαρμόσυνα πάνω στη γη», έλεγε συχνά ο καλλιτέχνης ο οποίος χρησιμοποίησε τις Καρυάτιδες ως πηγή έμπνευσης.Μερικές από αυτές τις αγόρασε ο Αλέξανδρος Ιόλας και τις δώρισε στο μουσείο ΜοΜa της Νέας Υόρκης, ενώ μία από αυτές δώρισε στη δικής μας Εθνική Πινακοθήκη το 1974.

Οι γυμνές Καρυάτιδες του Μοντιλιάνι προκάλεσαν δημόσιο σκάνδαλο και η αστυνομία σφράγισε την γκαλερί του.

Όσο ζούσε έκανε μια και μοναδική ατομική έκθεση με 30 έργα, στην γκαλερί του Παρισιού Berthe Weill, ενώ συχνά αντάλασσε τα έργα του για ένα πιάτο φαγητό. Σήμερα φυσικά το καθένα από αυτά κοστίζει εκατομμύρια.

Αυτοκτόνησε από έρωτα η γυναίκα του

Η γνωριμία του με τη Ζαν Εμπιτέρν, με την οποία απέκτησε μια κόρη καθόρισε την ερωτική του ζωή. Η Ζαν ήταν φοιτήτρια των Καλών Τεχνών και έγινε γρήγορα η μούσα του, ποζάροντας σε 20 πίνακες του ζωγράφου.

Στις 24 Ιανουαρίου του 1920 σε ηλικία 35 ετών άφησε την τελευταία του πνοή. Η σύντροφος του που ήταν τότε εννέα μηνών έγκυος, έδωσε τέλος στη ζωή της πηδώντας από το παράθυρο καθώς δεν μπορούσε να αντέξει την απώλεια.


Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…