Αμβρόσιος: Λεπτομέρειες για τη μήνυση και την παραπομπή του σε δίκη

Αν στη χώρα μας υπάρχει κάποιος που εκφράζει τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και μάλιστα στη χειρότερη μορφή του, αυτός είναι σίγουρα ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Ταυτισμένος με τη δικτατορία και γνωστός για τις ακροδεξιές θέσεις του, ο Αμβρόσιος έχει πολλές φορές εκφραστεί χυδαία για κάθε μειονοτική ομάδα. Από τους ομοφυλόφιλους μέχρι τους πρόσφυγες και όσους έχουν τολμήσει να τους στηρίξουν, είναι τόσοι εκείνοι που έχουν βρεθεί στο στόχαστρό του, που σχεδόν απορεί κανείς με την αδιαφορία της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης απέναντι στις αθλιότητές του.

5a0dbed01dc524dd3c8b45ba

Γράφει ο Μάριος Αραβαντινός

Στις 15 του ερχόμενου Μάρτη ο Αμβρόσιος θα κληθεί για πρώτη φορά να λογοδοτήσει για όσα αισχρά έχει κατά καιρούς εκστομίσει. Ο Μητροπολίτης θα καθίσει στο εδώλιο έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του εννέα ομοφυλόφιλοι, κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση βίας με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου αλλά και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Αιτία, όσα είχε γράψει με αφορμή την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, τον χειμώνα του 2015.

Σε μια από τις γνωστές ρατσιστικές εξάρσεις του, ο ιεράρχης χαρακτήριζε τότε την ομοφυλοφιλία «εκτροπή από τους νόμους της φύσης» και «κοινωνικό κακούργημα» και όσους την υποστήριζαν «μη φυσιολογικούς», «αποβράσματα της κοινωνίας», «ελαττωματίες», κι «εξευτελισμένους» που σήκωσαν κεφάλι με την ευκαιρία της υπεροχής της αριστερής πτέρυγας. Προσέθετε δε εν είδει συμβουλής: «Μη τους πλησιάζετε! Μη τους ακούτε! Μη τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της Κοινωνίας! Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτυλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελοκομεία! Μη διστάζετε, λοιπόν! Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι! Στον αγύριστο να πάνε όλοι αυτοί οι καταραμένοι!».

Το μανιφέστο μίσους ενός ανθρώπου που με ευκολία θα έκανε καριέρα ιεροεξεταστή τον Μεσαίωνα, προκάλεσε την αντίδραση εννέα πολιτών, οι οποίοι στη μήνυσή τους έκαναν λόγο για μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο που αφενός μεν προσβάλλει βαθύτατα, αφετέρου δε υποκινεί, διεγείρει και προτρέπει σε πράξεις βίας και εξευτελισμού εναντίον προσώπων αποκλειστικά και μόνο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Κατά τους μηνυτές, οι χαρακτηρισμοί του Αμβρόσιου συνιστούν κήρυγμα μίσους και φανατισμού, το οποίο έχει σκοπό να καλλιεργήσει, να οξύνει και να διαχύσει το μίσος και τις διακρίσεις σε βάρος μιας κατηγορίας προσώπων, τα οποία οι αναγνώστες του κειμένου του Μητροπολίτη προτρέπονται να φτύνουν και να προπηλακίζουν μόλις τα αναγνωρίζουν.

Οι ίδιοι αναφέρουν περαιτέρω ότι ο ιεράρχης εκμεταλλεύεται τη θέση του ως δημόσιου και δη θρησκευτικού λειτουργού, προσδίδοντας στον λόγο του χαρακτήρα κηρύγματος και καλεί τους πιστούς σε δράση βίαιη, απαξιωτική και βάναυση προς τα ομόφυλα πρόσωπα και ζευγάρια, ενώ επισημαίνουν, απαντώντας εκ των προτέρων σε όσους επικαλούνται την ελευθερία της έκφρασης, ότι τα σχόλια του Αμβρόσιου δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν καθώς η παρότρυνση στην τέλεση αδικημάτων και τον εξευτελισμό άλλων, δεν νοείται να καλύπτεται από την ελευθερία της έκφρασης, η οποία, όπως όλες οι ελευθερίες υπόκεινται σε περιορισμούς. «Η ποινική μας προστασία ξεκινάει, και οφείλει να ξεκινήσει, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να μας δείρει ή να μας φτύσει κατά τις προτροπές του μηνυόμενου. Ο γράφων δεν τιμωρείται για το αποτέλεσμα του λόγου που εκφέρει (γι’ αυτό τιμωρείται απλώς βαρύτερα) αλλά για τη δυνατότητα που έχει ο λόγος του να προκαλέσει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ασχέτως του εάν αυτό επέλθει» σημειώνουν ακόμη στη μηνυτήρια αναφορά τους. 

Η μηνυτήρια αναφορά κατά του Αμβρόσιου

Διαβάστε σχετικά: «Ξυρίστε» τους Αμβρόσιους

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…