Newsroom

Newsroom

"Αμαρτωλή Πόλη: Η Κυρία Θέλει Φόνο" (Sin City: Α Dame to Kill For)

2005

sin city3

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την πρώτη ταινία του 2005, ο κόσμος της “Αμαρτωλής Πόλης” (Sin City) ζωντανεύει ξανά στη μεγάλη οθόνη, σκοτεινός, κομψός και μυστηριώδης. Με αισθητική εφάμιλλη της πρώτης ταινίας, μας παρασύρει με την ένταση και τη δυναμική της ιστορίας και μας ταξιδεύει σε ένα εκκεντρικό σύμπαν, όπου οι έννοιες της ηθικής, της εκδίκησης και της τιμωρίας κινούνται σε ένα διαφορετικό επίπεδο. 

Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική αποτυχία και δέχτηκε αμφιλεγόμενες κριτικές μέχρις στιγμής από τα διεθνή ΜΜΕ. Παρ’ όλα αυτά, η “Αμαρτωλή Πόλη” μας θέτει ξανά ζητήματα που σχετίζονται με την εξουσία, τη διαφθορά και τους άγραφους νόμους που προσπαθούν να άρουν τα αδιέξοδα και την ανθρώπινη μοναξιά και να επικρατήσουν με τη βία πάνω στους αντιπάλους τους. Η Εύα Γκριν είναι μία δαιμονική femme fatale, η Τζέσικα Άλμπα μία αυτοκαταστροφική στρίπερ που διψάει για εκδίκηση, ενώ η επιστροφή των Μπρους Γουίλις, Μίκι Ρουρκ και Ροζάριο Ντόσον διαμορφώνει ένα γνώριμο και δυναμικό καστ.

Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και ο Φρανκ Μίλερ μία δεκαετία αργότερα σκιαγραφούν ξανά τη γνώριμη αμαρτωλή πόλη, που αναζητά τη δικαιοσύνη και τον αυτοπροσδιορισμό μέσα από τους δικούς της βίαιους νόμους και άγραφους συμβολισμούς. Και όλα αυτά, τοποθετημένα σε ένα στιλιζαρισμένο και νουάρ σύμπαν γεμάτο βία, προδοσίες και μαύρο χιούμορ.

sin city

Η ιστορία ξεκινάει με το “Just Another Saturday Night” όπου ο Μαρβ (Μίκι Ρουρκ) αφηγείται τα συμβάντα τη στιγμή που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός φρικτού ξυλοδαρμού, συνεχίζεται με το “The Long, Bad Night” όπου ένας γοητευτικός παίκτης πόκερ ο Τζόνι (Τζότζεφ Γκόρντον Λέβιτ) τα βάζει με την εξουσία και βρίσκεται αντιμέτωπος με το μένος του πανίσχυρου γερουσιαστή Ρόαρκ (Παόυερς Μπουθ), κορυφώνεται με το “A Dame to Kill For” όπου η Έιβα Λορντ (Εύα Γκριν) σαγηνεύει και στήνει φονικές παγίδες στον Ντουάιτ (Τζος Μπρόλιν) σε μία αναμέτρηση χωρίς όρια, ενώ στο τέλος το “Nancy’s Last Dance” τοποθετεί στο επίκεντρο τη μελαγχολική Νάνσυ Κάλλαχαν (Τζέσικα Άλμπα) που αδίστακτη και παθιασμένη διψάει για εκδίκηση. 

Προσπαθώντας να εξηγήσει το χρονοδιάγραμμα ο Μίλλερ αναφέρει: «Έχω την τάση να παίζω με το χρόνο στα βιβλία μου, όπως και τώρα στην ταινία. Μεταφέρομαι από μία χρονική στιγμή στην άλλη αφήνοντας την αίσθηση ότι οι ήρωες επιστρέφουν στη ζωή, ενώ το μόνο που έχω κάνει είναι να γυρίσω πίσω στο χρόνο.» 

sin city

Η πρωτότυπη ταινία ήταν σίγουρα πιο δυνατή και με περισσότερες συγκινήσεις από το σίκουελ που ακολούθησε, ωστόσο ο κόσμος της αμαρτωλής πόλης δεν περνάει αδιάφορος, οι ιστορίες δένουν λίγο καλύτερα μεταξύ τους καθώς προχωράει η πλοκή, ενώ η στιλιζαρισμένη ατμόσφαιρα παραμένει σαγηνευτική. Και αν οι υπερβολικές σκηνές σε κάποια σημεία μπορεί να γίνονται κωμικές, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για κόμικ που δεν είναι απαραίτητο ότι ακολουθεί τη ροή μιας ρεαλιστικής μυθοπλασίας.

sin city

Το πιο δυνατό χαρτί της ταινίας είναι η αισθητική, συνδυάζοντας εκπληκτικά το μαύρο με το άσπρο, τις ξαφνικές λάμψεις χρώματος και τα εντυπωσιακά γραφικά. Ως προς το περιεχόμενο, αυτό το δεύτερο ταξίδι στην Αμαρτωλή Πόλη είναι μάλλον πιο “θαμπό” από το πρώτο, με αφήγηση που γίνεται σε αρκετά σημεία δύστροπη και επιφανειακή, χωρίς ωστόσο να χάνει την ομορφιά της. Εξάλλου, στην Αμαρτωλή πόλη “πας με τα μάτια ανοιχτά ή δεν πας καθόλου”. 

Δείτε το τρέιλερ: 

 

 

Πληροφορίες:

Σκηνοθεσία: ΦΡΑΝΚ ΜΙΛΕΡ
Σενάριο:ΦΡΑΝΚ ΜΙΛΕΡ
Ηθοποιοί:ΜΠΡΟΥΣ ΓΟΥΙΛΙΣ, ΕΥΑ ΓΚΡΙΝ, ΜΙΚΙ ΡΟΥΡΚ, ΤΖΕΣΙΚΑ ΑΛΜΠΑ, ΤΖΟΣ ΜΠΡΟΛΙΝ, ΤΖΟΖΕΦ ΓΚΟΡΝΤΟΝ-ΛΕΒΙΤ , ΡΟΖΑΡΙΟ ΝΤΟΣΟΝ
Διάρκεια:102 λεπτά
Πρεμιέρα:Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014
Χρονολογία παραγωγής:2014
Είδος ταινίας:ΘΡΙΛΕΡ
Χώρα παραγωγής:ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας:ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 15

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…