Στο φως της δημοσιότητας ήρθε, την Παρασκευή (14/3), το πόρισμα του ιατροδικαστή, Ανδρέα Γκότση, σχετικά με τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη από την Αμαλιάδα, το οποίο αποκλείει την εγκληματική ενέργεια.
Ωστόσο, ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της μητέρας του Παναγιωτάκη, Δημήτρης Γαλεντέρης, φαίνεται να απορρίπτει το εν λόγω πόρισμα, αφού τόνισε πως «δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες απόψεις».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκπομπή «Φως στο τούνελ» του MEGA, το εν λόγω πόρισμα αναφέρει τα εξής: «Ο θάνατος του Παναγιώτη Αβράμη επήλθε συνέπεια ιογενούς λοίμωξης, με προσβολή κυρίως του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος, επιπλακείσαι με εγκολεασμό εντέρου».
Μάλιστα, στα συμπεράσματά του, ο Ανδρέας Γκότσης σημειώνει: «Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ευρημάτων που να αποδεικνύουν βίαιο στερητικό θάνατο. Η τοξικολογική εξέταση απέβη αρνητική. Τα παθολοανατομικά ευρήματα αποκλείουν οποιοδήποτε μηχανισμό ασφυκτικού θανάτου και επιβεβαιώνουν μια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση, όπως αυτό έχει σχολιαστεί αναλυτικώς ανωτέρω. Ιογενής λοίμωξη μετά προσβολής του αναπνευστικού συστήματος (κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσος) και μετά προσβολής του γαστρεντερικού συστήματος (εικόνα εγκολεασμού)».
Γαλεντέρης: «Δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία»
Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της μητέρας του Παναγιωτάκη, Δημήτρης Γαλεντέρης, υποστήριξε στην ίδια εκπομπή ότι «δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες απόψεις», σχολιάζοντας το πόρισμα του συναδέλφου του.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Η λοίμωξη που υποθέτουμε, έδρασε σε τέσσερα διαφορετικά όργανα: Πνεύμονα, εγκέφαλο, καρδιά και έντερο και εν τέλει προκάλεσε τον θάνατο μέσα σε μερικές ώρες. Πραγματικά να μου υποδειχθεί η βιβλιογραφία, η οποία αναφέρει τέτοια φαινόμενα. Απ’ όσο καταλαβαίνω, σε αυτή την ιατροδικαστική δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τις συγκεκριμένες απόψεις».
Ο κορυφαίος ιατροδικαστής Ράινχαρντ Ντετμάγιερ, γνωστός για την αποκάλυψη της υπόθεσης της μητέρας που έπνιξε τα τρία της βρέφη στη Φρανκφούρτη, επιμένει στο «Τούνελ» στην επιστημονική του τοποθέτηση για την υπόθεση του Παναγιωτάκη.«Στην περίπτωση του Παναγιώτη τα ευρήματα με βάση την εμπειρία μου δείχνουν ότι ο θάνατος του παιδιού είναι ασφυκτικός, που προήλθε από μαλακό αντικείμενο», είχε πει μεταξύ άλλων σε προηγούμενη εκπομπή.Ο διεθνούς φήμης ιατροδικαστής υπό το φως του νέου πορίσματος επανέρχεται και αναφέρει:«Να λάβουμε υπόψιν ότι δεν έχω δει τα ιστολογικά τεμάχια, όμως από αυτά που είδα και με δεδομένο ότι έχω μελετήσει το συνολικό ιστολογικό και κλινικό-εργαστηριακό προφίλ του παιδιού εκτιμώ πώς υποστηρίζει σαφώς περισσότερο έναν μηχανικό θάνατο από ασφυξία με μαλακό αντικείμενο παρά ένα παθολογικό- παιδιατρικό αίτιο».Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση κάποια σπάνια πνευμονική νόσος να επηρεάζει και το έντερο και να προκαλεί εγκολεασμό απάντησε:«Στη θεωρία τίποτα δεν αποκλείεται απολύτως. Ωστόσο αν ένας εγκολεασμός είναι παθολογικά σημαντικός και σχετίζεται με τον θάνατο, τότε πρέπει να τεκμηριώνεται ιστολογικά».
Σε άλλο σημείο ο κορυφαίος ιατροδικαστής σχολιάζοντας την επανεξέταση από Τριμελή Επιτροπή είπε:
«Αυτό είναι σωστό και απαραίτητο. Αν μιλάμε όμως για νέκρωση που έχει συμβεί μετά τον θάνατο, τότε μπορεί να γίνει ιστολογική διάκριση από μία ζωτική προθανάτια νέκρωση».