Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ε.Ε. και Βρετανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Πολιτικό σεισμό σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

576cf5f71dc5246e1e8b45fc

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί πιθανότατα μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, προκειμένου ο επόμενος πρωθυπουργός να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποχώρηση της χώρας από αυτήν. Ο Κάμερον πάντως δεν διευκρίνισε αν σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή αν ο νέος πρωθυπουργός θα προκύψει μέσα από τον Συντηρητικό Κόμμα, πιθανότατα μετά από συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι το μπλοκ που στήριξε την αποχώρηση από την Ένωση εμφανίστηκε διχασμένο ως προς το αν ο Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί, με τον Νάιτζελ Φάρατζ να τον καλεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, αλλά τον Μπόρις Τζόνσον να ζητάει την παραμονή του ώστε να είναι κατά το δυνατόν ομαλότερη η μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Ο Φάρατζ πάντως εμφανίστηκε πανευτυχής μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνει. «Ελπίζω ότι ρίξαμε το πρώτο τούβλο από τον τοίχο. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς μια Ευρώπη κυρίαρχων κρατών», συμπλήρωσε. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις. «Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.

Αντιδρούν Σκωτία – Β. Ιρλανδία

Η Σκωτία στο μεταξύ, η οποία ψήφισε υπέρ της παραμονής εμφανίζεται έτοιμη να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για την απόσχησή της από τη Μ. Βρετανία, με τον πρώην ηγέτη του Εθνικού Κόμματος να δηλώνει ότι το κόμμα του μπορεί να ζητήσει πράγματι νέο δημοψήφισμα. «Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε σήμερα και η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον. Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αντιδρά στο μεταξύ και η Β. Ιρλανδία με τον πρόεδρο τού Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς να δηλώνει ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία. Το Σιν Φέιν εξάλλου, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Δημοψήφισμα ζητούν Γάλλοι και Ολλανδοί

Στον αντίποδα, ήδη ο αρχηγός του oλλανδικού αντί-ισλαμικού κόμματος για την Ελευθερία, Γκερτ Βίλντερς και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λε Πεν, ανιψιά της επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, ανάρτησαν δημοσιεύσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο twitter, δηλώνοντας την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και ζητώντας τη διεξαγωγή ανάλογου δημοψηφίσματος και στη Γαλλία. Και η ίδια η Μαρίν Λεπέν όμως ζήτησε  δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ

χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Νίκη της ελευθερίας! Όπως ζητώ εδώ και χρόνια, είναι τώρα απαραίτητο να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις χώρες της ΕΕ», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter της.

Προβληματισμός στην Ευρώπη

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχολιάζουν στο μεταξύ ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να δηλώνει ότι «η Μ. Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής». Σύμφωνα με τον Σουλτς «η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα». Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ από την πλευρά του εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός τονίζοντας ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος». «Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος» επισημαίνει ο Βέμπερ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε από την πλευρά του ότι σήμερα είναι «μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία». «Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter του, ενώ ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε την Ευρώπη «να αντιδράσει για να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών». «Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε την απόφαση για έξοδο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.

Αυστριακός καγκελάριος: Η ΕΕ θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα με την αποχώρηση της Βρετανίας

Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει ότι θα υπάρξει “ντόμινο” δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θα διεξαγάγει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα.

“Δεν φοβάμαι ντόμινο”, δήλωσε ο Κερν στους δημοσιογράφους. “Η Ευρώπη θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα στον κόσμο λόγω του βήματος που έκανε η Βρετανία. Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα γίνουν επίσης αισθητές για κάποιο χρόνο”.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…