ΝΛ

Νίκος Λιονάκης

 Αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ από τις δημοσκοπικές πρωτιές Λοβέρδου

 Έμμεσες καταγγελίες για απόπειρες επιρροής στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος εκφράζονται το τελευταίο διάστημα

4827367

Πριν καν από την πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll, με αφορμή μέτρηση της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο, η Χαριλάου Τρικούπη κατήγγειλε προσπάθεια κέντρων και παράκεντρων για δορυφοροποίηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Ν.Δ. στο πλαίσιο μετεκλογικών σχεδιασμών…Μια δημοσκόπηση… από το παρελθόν συνεχίζει να προκαλεί εσωκομματικές αναστατώσεις και εκρηκτικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον δρόμο προς τις εκλογές για την ηγεσία του.

Τον περασμένο Νοέμβριο μέτρηση της εταιρείας Opinion Poll κατέγραφε για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διακομματική πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν είχε ανακοινώσει καν την υποψηφιότητά του.

Αυτό το ξαφνικό άνοιγμα της διαδοχολογίας διά της «ανακοίνωσης» της υποψηφιότητας Λοβέρδου όχι από τον ίδιο, αλλά μέσω μιας δημοσκόπησης, είχε γίνει αντιληπτό από τη Χαριλάου Τρικούπη ως μήνυμα πίεσης προς τη Φώφη Γεννηματά και την κατεύθυνση που έχει επιλέξει, την αντιδεξιά γραμμή και της στρατηγική της αυτόνομης πορείας.

Ο γραμματέας Επικοινωνίας Π. Βλάχος είχε μιλήσει για ζήτημα αξιοπιστίας της εν λόγω μέτρησης. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατήγγειλε χωρίς περιστροφές ότι «είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό δικομματισμό και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής», ότι «ιδιαίτερα ενοχλείται το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου», ότι «θέλουν να προεξοφλήσουν μελλοντικά εκλογικά σενάρια» και πως «όσα κέντρα και παράκεντρα μεθοδεύουν ένα Κίνημα Αλλαγής ελεγχόμενο, χειραγωγούμενο ή διαρκώς χειμαζόμενο από εσωστρέφεια ματαιοπονούν».

Βέβαια στο μεσοδιάστημα έως σήμερα, κατά περιπτώσεις, η ίδια η Φ. Γεννηματά έδωσε λαβές ώστε να θολώσει το περιεχόμενο των σκληρών μηνυμάτων που τους τελευταίους μήνες εκπέμπει εναντίον της Ν.Δ., στο πλαίσιο της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής που έχει υιοθετήσει. Πρόσφατη άλλωστε είναι η συνεννόηση με τη Ν.Δ. για διοριστεί η σύνθεση του ΑΣΕΠ, με προφανές αντάλλαγμα τον διορισμό και δύο στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Κατά παραγγελία»

Πριν από δέκα ημέρες νέα δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατέγραφε νέα πρωτιά του Ανδρέα Λοβέρδου (ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του την Τετάρτη) αφήνοντας πίσω στη δημοσκοπική κούρσα τη Φώφη Γεννηματά, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο, που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητα του, αλλά και τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.

Η Φ. Γεννηματά -χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία- μίλησε για παρεμβάσεις και «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις», με τα πυρά της να κατευθύνονται επίσης άρρητα προς τον Ανδ. Λοβέρδο.

Της αντίδρασης της Φ. Γεννηματά είχε προηγηθεί αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε παρέμβαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχολιάζοντας πως η δημοσκόπηση «βγάζει μάτι ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πιο τρελά όνειρα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου» και πως «ακόμη και σε κάποιον που είναι φανατικός οπαδός του Μητσοτάκη ή του Λοβέρδου και φανατικός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία γεννά ερωτηματικά».

Η εταιρεία απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενη την αξιοπιστία της, αλλά το επίμαχο σχόλιο της Φ. Γεννηματά για «κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις» ήρθε μια μέρα μετά, δείχνοντας πως μάλλον ούτε εκείνη πείστηκε.

Μηνύματα στο εσωτερικό

Προκειμένου να στείλουν μηνύματα για τα εσωκομματικά προς προφανείς αποδέκτες στο εσωτερικό (αλλά και λιγότερο προφανείς), τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης «αξιοποίησαν» αναφορά που είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας -μετά από σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε σε συνέντευξή του- στις διεργασίες του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Ανδ. Λοβέρδος είχε μιλήσει για «ωμή παρέμβαση» απορρίπτοντας ότι το πολιτικό σχέδιό του είναι η δορυφοροποίηση του κόμματος από τη Ν.Δ.  Όταν η Φ. Γεννηματά και επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη το είχαν υπαινιχθεί με αφορμή τη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, ο Ανδ. Λοβέρδος δεν είχε απαντήσει.

Μερικές μέρες μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση και την αναφορά Τσίπρα, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι «αποκρούουμε τις παρεμβάσεις στο κόμμα μας, είτε πρόκειται για δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία είτε για απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά μας από άλλα κόμματα». Σε αυτό το φόντο τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Χ. Καστανίδης, καθένας από τη σκοπιά του, προειδοποίησαν να μην υπάρξει εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων στην υπόθεση της εκλογής ηγεσίας.

«Καμία συνεργασία»

Ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό «η προσπάθεια του κ. Τσίπρα είτε οποιουδήποτε άλλου να εμπλακεί στα εσωτερικά των κομμάτων», για να υπογραμμίσει: «Είναι άλλο τόσο προκλητικό και αναιδέστατο απέναντι στη δημοκρατία να προσπαθούν να εμπλακούν στα εσωτερικά των κομμάτων οικονομικά συμφέροντα».

Δήλωσε ότι προσωπικά δεν έχει προτεραιότητα καμία συνεργασία, αλλά η ανάκαμψη της παράταξης και ότι «το σημαντικό δεν είναι να προσπαθούμε ενάμιση χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές να βρούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η παράταξη μας να μεγαλώσει, να ενισχυθεί και να πρωταγωνιστήσει».

«Ουδείς δικαιούται»

Ο Χάρης Καστανίδης σε άρθρο του ενόψει των εκλογών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε να υπάρξουν κάποιες «αυτονόητες» αρχές που να δεσμεύουν όλους τους υποψηφίους αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Σημείωσε ότι δεν είναι επιτρεπτό να προκύψει η ηγεσία από «υποδείξεις κέντρων οικονομικής ισχύος, ομίλων ενημέρωσης ή θεσμικά αναρμόδιων παραγόντων» και πως «ουδείς δικαιούται να μετατρέψει τον ιστορικό εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας σε συμπλήρωμα άλλου πολιτικού φορέα και ιδιαίτερα της ελληνικής Δεξιάς».

Υποστήριξε δε ότι «ο πιθανός πολιτικός διάλογος με άλλες προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορεί να προσλάβει τον χαρακτήρα ετεροβαρών τακτικών συμμαχιών, αλλά μιας συνολικής αναδιάταξης του προοδευτικού πολιτικού χώρου».

Πηγή: avgi.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…