Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απέρριψε τις κατηγορίες που τον εμφανίζουν ως τον «Νονό της Αλβανίας», απαντώντας στις επικρίσεις που έχουν ενταθεί με αφορμή τις κινητοποιήσεις του κινήματος των «Φλαμίνγκο» κατά σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και την Ιβάνκα Τραμπ.
Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 4 δισ. δολαρίων, αφορά την αξιοποίηση ενός νησιού και γειτονικής προστατευόμενης περιοχής, γνωστής για τον πληθυσμό φλαμίνγκο που φιλοξενεί. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε την ανάπτυξη σε προστατευόμενες εκτάσεις και ζητούν τόσο την παραίτηση του Ράμα όσο και την ποινική του δίωξη για συστημική διαφθορά. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις έχουν λάβει ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, με αιτήματα που αφορούν συνολικά τη διαχείριση της χώρας.
Απαντώντας στις κατηγορίες περί διαφθοράς, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος λέει ότι εγώ κινώ τα νήματα σε όλο αυτό. Τους λέω, άντε γ…θείτε. Τόσο απλά. Δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να αποδείξει ότι δεν είμαι ο Νονός, εκείνοι πρέπει να αποδείξουν ότι είμαι».
Την ίδια στιγμή, οι αλβανικές εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος τουλάχιστον 20 επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε υποψίες ότι δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής, αλλά και στα Τίρανα.
Μεταξύ των προσώπων που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών είναι ο επιχειρηματίας Αρτούρ Σέχου, κάτοχος διπλής αμερικανικής και αλβανικής υπηκοότητας, ο οποίος διαμένει στο Μαϊάμι. Ο Σέχου φέρεται να κατείχε εκτάσεις στις οποίες σχεδιαζόταν να αναπτυχθεί το επίμαχο έργο και το 2025 πούλησε γη στην εταιρεία Albania Land Development, η οποία συνδέεται με την επένδυση του Κούσνερ. Η συγκεκριμένη συναλλαγή εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές κατά της διαφθοράς, οι οποίες έχουν δεσμεύσει πληρωμές ύψους 128 εκατ. ευρώ έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, εκπρόσωπος του Τζάρεντ Κούσνερ και των επιχειρηματικών του εταίρων στην Αλβανία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Αντίστοιχα, δεν υπήρξε τοποθέτηση ούτε από τον Αρτούρ Σέχου.
Έντι Ράμα: Απέρριψε τις αιτιάσεις περί ξεπλύματος χρήματος
Ο Έντι Ράμα υποστήριξε ότι οι επενδύσεις του Κούσνερ είναι απολύτως νόμιμες και διαφανείς, επισημαίνοντας ότι δεν προκύπτει σύνδεση μεταξύ των ερευνών για διαφθορά και του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.
Όπως δήλωσε ότι «το να λέγεται ότι η αλβανική οικονομία βασίζεται στο ξέπλυμα χρήματος είναι φρικτό. Το ξέπλυμα χρήματος αποτελεί ζήτημα της οικονομίας μας, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύετε ότι δεν γίνεται ξέπλυμα χρήματος στο Λονδίνο; Γίνεται. Μπορεί κανείς όμως να πει ότι η βρετανική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ξέπλυμα χρήματος; Όχι».
Παράλληλα, ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει δώσει μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Η Αλβανία μάχεται όπως ποτέ άλλοτε και είναι πολύ λιγότερο διεφθαρμένη σήμερα από ό,τι στο παρελθόν».
Απέδωσε τις αντιδράσεις στη σύνδεση του έργου με τον Τραμπ
Ο Ράμα συνέδεσε επίσης τις αντιδράσεις που προκαλεί το έργο με τη σχέση του επενδυτικού σχήματος με την οικογένεια Τραμπ.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να καταστραφεί αυτό το έργο… εξαιτίας του Τραμπ».
Προσέθεσε ακόμη ότι «αν δεν ήταν ο Τζάρεντ Κούσνερ… κανένας δεν θα έδινε δεκάρα για τα φλαμίνγκο, για την Αλβανία, για τίποτα. Είναι όλο αυτό το μίσος κατά του Τραμπ που προκαλεί τόση ένταση».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο παράκτιας ανάπτυξης θα προχωρήσει παρά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις.
Όπως ανέφερε, «το σημαντικό κομμάτι είναι ότι οι επενδυτές δεν είναι εγκληματίες και δεν εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος».
Παρότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, ο Ράμα επανέλαβε τη στήριξή του στο έργο, τονίζοντας ότι «είναι μεγάλοι επενδυτές. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για την Αλβανία».
Στην 24η ημέρα οι κινητοποιήσεις
Οι διαμαρτυρίες στην Αλβανία εισήλθαν σήμερα στην 24η ημέρα τους, με βασικό αίτημα των διαδηλωτών την παραίτηση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, το κίνημα έχει πλέον ξεπεράσει την αρχική αφορμή που σχετιζόταν με την επίμαχη επένδυση και έχει εξελιχθεί σε ευρύτερη κινητοποίηση κατά της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης, της έλλειψης λογοδοσίας και της μαζικής μετανάστευσης των νέων από τη χώρα.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ενεργή συμμετοχή της αλβανικής διασποράς στις κινητοποιήσεις καταδεικνύει πως η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο Έντι Ράμα πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στο Παρίσι, στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών με επίκεντρο οικονομικά ζητήματα.
Διαβάστε επίσης:
«Επανάσταση των φλαμίνγκο»: Κλιμάκωση των διαδηλώσεων στην Αλβανία κατά της επένδυσης Κούσνερ
Αλβανία: Ο Ράμα υπερασπίζεται την επένδυση του γαμπρού του Τραμπ – «Είναι όλα ψέματα»
Πάνος Ρούτσι: Το μήνυμά του για τις κινητοποιήσεις στην Αλβανία
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια