Newsroom

Newsroom

To ALTER-ego της "επιτυχίας"

Η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΛΤΕΡ, Κώστα Γιαννίκου, δεν προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο των ΜΜΕ καθώς ήταν γνωστό πως…

Η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΛΤΕΡ, Κώστα Γιαννίκου, δεν προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο των ΜΜΕ καθώς ήταν γνωστό πως μέσα από τις επιχειρηματικές του κινήσεις είχε καταφέρει να βάλει στο χέρι το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής αγοράς, τους μετόχους της Ελεύθερης Τηλεόρασης, τις μισές ελληνικές τράπεζες και 500 απλήρωτους εδώ και μήνες εργαζόμενους.

Ο Κώστας Γιαννίκος συνελήφθη χθες, Δευτέρα (21/11/11),  για χρέη προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 1,2 εκ. ευρώ, στις 5:30 το απόγευμα στο σπίτι του στην οδό Μεγάλου Βασιλείου 72 στη Βούλα. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά ποιος είναι ο κ. Γιαννίκος;

Τα πρώτα του βήματα

Η καριέρα του κ. Κώστα Γιαννίκου ξεκίνησε στα τέλη του 1970 στα Εξάρχεια όπου και διατηρούσε ένα δισκάδικο η ανάμειξη του όμως με τα ΜΜΕ και την τηλεόραση άρχισε με το ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη θέση στην οποία βρέθηκε ήταν εκείνη του διευθυντή προγράμματος στο MEGA ενώ λίγα χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή στον ΣΚΑΙ ως γενικός διευθυντής. Στη συνέχεια ο κ. Γιαννίκος μετακόμισε στο STAR κρατώντας όμως την ίδια θέση.

Η πορεία του στο STAR

Η πορεία του κ. Γιαννίκου στο STAR δεν ήταν τόσο λαμπερή καθώς όπως ανακάλυψε ο Π. Κυριακόπουλος –ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Γεν. Διευθυντή αμέσως μετά την αποχώρηση του Γιαννίκου- είχε προπωληθεί ο διαφημιστικός αέρας του σταθμού για ένα ολόκληρο έτος. Πρακτικά δηλαδή ο σταθμός για το επόμενο έτος θα έπρεπε να λειτουργήσει χωρίς να έχει να λαμβάνει τίποτα καθώς όλες οι διαφημίσεις είχαν προπληρωθεί.

Η μεταγραφή και η πορεία στο  Alter

Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έπειτα από πολλά χρόνια ως γενικός διευθυντής του STAR δέχθηκε μία πολύ καλή πρόταση από τον Κουρή για να μεταγραφεί στο Alter την οποία και δεν μπορούσε να αρνηθεί. Έτσι αφήνοντας πίσω το STAR σε κατάσταση χάους παρατηρεί την πτώση του καναλιού από την θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Alter.

Έχοντας στην κατοχή του το 25% του τηλεοπτικού σταθμού υπόσχεται διάφορα παχυλά bonus στους διαφημιστές και διοικεί το κανάλι εν λευκώ, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα η οικογένεια Κουρή. Υπογράφει την πώληση του αέρα του σταθμού, δημιουργώντας σημαντικούς τζίρους – που, όμως, στην ουσία είναι εικονικοί, αφού ένα σημαντικό μέρος επιστρέφει με τη μορφή του Υ.Ε.Β. (year and bonus) στις διαφημιστικές.

Ταυτόχρονα βγαίνει στην τραπεζική αγορά, λαμβάνει, με βάση τους τζίρους, χρηματοδότηση και αγοράζει πιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα φέρνοντας δυνατά ονόματα στο κανάλι για να ανεβάσει τα νούμερα της AGB αλλά και την διαφημιστική του αξία.

Η πορεία του στις εκδόσεις

Κατέχοντας τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Alter αποφασίζει να ανοίξει τα φτερά του και στο χώρο των εκδόσεων. Ιδρύει την εκδοτική εταιρία  «Modern Times» η οποία εκδίδει βιβλία, τηλεοπτικά περιοδικά (Tivo και Avanti) και παιδικά περιοδικά, ενώ είναι και εκδότης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή». Βεβαίως δεν χάνει την ευκαιρία να βοηθηθεί από την βασική του ιδιότητα καθώς βασίζεται στη δωρεάν διαφήμιση από το σταθμό. Ταυτόχρονα τροφοδοτεί τα έντυπά του με φτηνά CD και DVD, προκειμένου να συντηρούν υψηλές κυκλοφορίες -και όλα αυτά, βέβαια, χάρη στις συνέργειες και τον άπλετο δωρεάν διαφημιστικό χρόνο του Alter και της ιδιοκτήτριας εισηγμένης την οποία διοικεί.

Όταν η κατάσταση του δανεισμού ξεφεύγει ακολουθεί την ίδια στρατηγική που ακολούθησε και με το STAR. Προχωρά σε προπώληση του διαφημιστικού χρόνου. Όπως έχει γίνει γνωστό το Alter σήμερα έχει προπουλημένο χρόνο στις διαφημιστικές εταιρείες ύψους 160 εκατ. ευρώ, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες επιχειρηματικές του κινήσεις

Η φιλοδοξία του κ. Γιαννίκου όμως δεν σταμάτησε εκεί καθώς έχει περάσει και στον χώρο του θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια ο γνωστός επιχειρηματίας μέσω της εταιρίας «Ελληνική Θεαμάτων» ελέγχει τα θέατρα «Παλλάς» και «Μικρό Παλλάς», «Κιβωτός», «Εμπορικόν», «Πειραιώς 131», «Αποθήκη», «Δημήτρης Χορν» και «Πόρτα».

Ταυτόχρονα στην ιδιοκτησία του έχει και διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πιο συγκεκριμένα του ανήκουν οι σταθμοί «John Greek», «Captain Jack» και «Oasis», ενώ παράλληλα εκδίδει και τα μουσικά περιοδικά «Δίφωνο» και  «Ποπ και Ροκ».

Το όνομα του κ. Γιαννίκου όμως το συναντάμε και στην δισκογραφική εταιρία «Legend» την οποία ίδρυσε ο ίδιος. Στον ίσιο δισκογραφικό όμιλο ανήκουν επίσης οι εταιρίες «Lyra», «MBI», «Κίνησις», «Eros», «Σονόρα» και «Πάνιβαρ».

Εθνική Λυρική Σκηνή: Κάνει πίσω για την οπερατική εκδοχή της «Στρέλλας» μετά τις αντιδράσεις

Εθνική Λυρική Σκηνή: Κάνει πίσω για την οπερατική εκδοχή της «Στρέλλας» μετά τις αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αρχική απόφαση της Λυρικής να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οπερατική…

Εξάρχεια: Τραμπούκικη επίθεση στο Λόφο Στρέφη από τα ΜΑΤ-Χτύπησαν κόσμο που ήθελε να παίξει μπάσκετ

Εξάρχεια: Τραμπούκικη επίθεση στο Λόφο Στρέφη από τα ΜΑΤ-Χτύπησαν κόσμο που ήθελε να παίξει μπάσκετ

Χθες άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε freelancer Αμερικανό φωτορεπόρτερ. Σήμερα η ομάδα καταστολής του Θεοδωρικάκου…

Μετά τη «λίστα Πέτσα» έρχεται… και η «λίστα Σκρέκα»-Μοιράζουν 7,5 εκατ. για καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας

Μετά τη «λίστα Πέτσα» έρχεται… και η «λίστα Σκρέκα»-Μοιράζουν 7,5 εκατ. για καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας

Ξέρει καλά από λίστες....χρηματοδότησης η κυβέρνηση της ΝΔ με σκοπό να ελέγχει τα ΜΜΕ

Eιδικό δικαστήριο: Στην απεμπλοκή του Παπαγγελόπουλου προχώρησε ο Λοβέρδος-«Δεν έχω στοιχεία»

Eιδικό δικαστήριο: Στην απεμπλοκή του Παπαγγελόπουλου προχώρησε ο Λοβέρδος-«Δεν έχω στοιχεία»

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ανδρέα Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό…