Αλμπέρτο Κόρντα – Ο φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα

Ο Αλμπέρτο Κόρντα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους «χρονικογράφους» της κουβανικής επανάστασης. Έγινε διάσημος για τη δημοφιλέστερη ίσως φωτογραφία του…

Ο Αλμπέρτο Κόρντα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους «χρονικογράφους» της κουβανικής επανάστασης. Έγινε διάσημος για τη δημοφιλέστερη ίσως φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα και μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία της φωτογραφίας, η οποία δεσπόζει σε εφηβικά δωμάτια, σε αφίσες, αλλά δυστυχώς ακόμα και σε εμπορικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κόρντα γεννήθηκε στην Αβάνα και ήταν γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución (Επανάσταση) και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα για δέκα χρόνια. 

Το παράδοξο είναι ότι η φωτογραφία έγινε διάσημη μετά το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, αφού η Revolution επέλεξε αρχικά να μην τη δημοσιεύσει. Ο Κόρδα έδωσε τη φωτογραφία σε κάποιον Ιταλό επισκέπτη στην Κούβα το 1967 και εκείνος άρχισε να διακινεί τη φωτογραφία.

Πέθανε στις 25 Μαίου το 2001 στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή, ενώ προετοίμαζε μία έκθεση φωτογραφιών του. 

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση σε 47χρονη βρεφονηπιοκόμο για κακοποίηση παιδιών

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση σε 47χρονη βρεφονηπιοκόμο για κακοποίηση παιδιών

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην 47χρονη βρεφονηπιοκόμο, που κατηγορείτο για ξυλοδαρμό και κακομεταχείριση…