Αλμπέρτο Κόρντα - Ο άνθρωπος που τράβηξε την πιο διάσημη εικόνα του Τσε Γκεβάρα

 Ο διάσημος φωτογράφος "φυλάκισε" με τον φωτογραφικό φακό του την εικόνα του Τσε και έδωσε στον κόσμο το πιο γνωστό και αγαπημένο πορτραίτο του. Πέθανε σαν σήμερα στις 25 Μαΐου του 2001 στο Παρίσι από καρδιακή προσβολή ενώ προετοίμαζε μία έκθεση με φωτογραφίες. 

NewsRoom 25/05/2022 | 14:01

Γυρίζοντας 53 χρόνια πίσω, και πηγαίνοντας στην εκδήλωση για τον ύστατο αποχαιρετισμό των θυμάτων της έκρηξης του γαλλικού πλοίου Λα Κουμπρ ο Alberto Korda τραβάει την ιστορική φωτογραφία του Τσε η οποία ξεχωρίζει και γράφει τη δική της ιστορία. «Βρισκόμουν περίπου δέκα μέτρα από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Φιντέλ Κάστρο. Ξαφνικά, πρόσεξα ότι ο Τσε πλησίαζε το κιγκλίδωμα» περιέγραψε ο ίδιος αργότερα τη στιγμή της σύλληψης της φωτογραφίας.

Αυτό το πορτραίτο του Τσε έμελλε να γίνει το πιο πολυανατυπωμένο στην ιστορία της φωτογραφίας. Ωστόσο έμεινε στην αφάνεια για πάνω από επτά χρόνια. Τον Ιούνιο του 1967, ένας Ιταλός εκδότης, ο Giangiacomo Feltrinelli, ζητάει από τον Korda κάποιο καλό πορτρέτο του Τσε για μελλοντική του έκδοση.

Εκείνη την εποχή ο Τσε μάχεται στο αντάρτικο της Βολιβίας. Θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τον βολιβιανό στρατό και πράκτορες της CIA τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Μερικούς μήνες μετά ο Φιντέλ Κάστρο παραδίδει προς έκδοση στον Feltrinelliτο ημερολόγιο του Τσε από το αντάρτικο της Βολιβίας. Μαζί με αυτό ο Ιταλός εκδότης θα τυπώσει τις πρώτες χιλιάδες αντίγραφα του περίφημου πορτραίτου, που θα γίνει σύμβολο λαϊκής αντίστασης και πάλης και θα ανατυπωθεί σε εκατομμύρια ακόμα.

Ο Αλμπέρτο Κόρντα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους «χρονικογράφους» της κουβανικής επανάστασης. Γεννήθηκε στην Αβάνα και ήταν γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución (Επανάσταση) και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα για δέκα χρόνια.  

Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως φωτογράφος μόδας – έγινε ο πρώτος φωτογράφος μόδας της Κούβας – ενώ αργότερα εντάχθηκε σε μία μικρή ομάδα νεαρών φωτογράφων, οι οποίοι απαθανάτιζαν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης του Φιντέλ μετά την επανάσταση του 1959. Δεν του άρεσε το τεχνητό φως γι’ αυτό ακόμη και στο στούντιο χρησιμοποιούσε μόνο φυσικό φως. Αργότερα, την περίοδο από το 1968 μέχρι το 1978, ο Κόρδα, ασχολήθηκε με την υποβρύχια φωτογραφία.

Ο Αλμπέρτο Κόρντα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους «χρονικογράφους» της κουβανικής επανάστασης. Έγινε διάσημος για τη δημοφιλέστερη ίσως φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα και μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία της φωτογραφίας, η οποία δεσπόζει σε εφηβικά δωμάτια, σε αφίσες, αλλά δυστυχώς ακόμα και σε εμπορικά προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κόρντα γεννήθηκε στην Αβάνα και ήταν γιος ενός εργάτη των σιδηροδρόμων. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución (Επανάσταση) και υπήρξε προσωπικός φωτογράφος του Τσε Γκεβάρα για δέκα χρόνια. 

Το παράδοξο είναι ότι η φωτογραφία έγινε διάσημη μετά το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, αφού η Revolution επέλεξε αρχικά να μην τη δημοσιεύσει. Ο Κόρδα έδωσε τη φωτογραφία σε κάποιον Ιταλό επισκέπτη στην Κούβα το 1967 και εκείνος άρχισε να διακινεί τη φωτογραφία.

Πέθανε στις 25 Μαίου το 2001 στο Παρίσι, από καρδιακή προσβολή, ενώ προετοίμαζε μία έκθεση φωτογραφιών του.