Newsroom

Newsroom

Αλμπέρτο Κόρμπα: Ο άνθρωπος που τράβηξε την πιο ιστορική φωτογραφία του Τσε

Είναι μία από τις πιο ιστορικές και διάσημες φωτογραφίες του κόσμου. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα με τη ματιά του φωτογράφου Αλμπέρτο Κόρμπα ποζάρει στις 5 Μαρτίου του 1960.

5926a47a1dc5240f0d8b456a

Την προηγούμενη ημέρα, η CIA είχε ανατινάξει ένα γαλλικό πλοίο στο λιμάνι της Αβάνας. Ο Φιντέλ Κάστρο, μετά από πορεία διαμαρτυρίας, ανέβηκε στην εξέδρα για να μιλήσει στο πλήθος και πίσω του στεκόταν ο Τσε Γκεβάρα.

Ο φωτογράφος ήταν κάτω από την εξέδρα και τράβηξε μόνο δύο φωτογραφίες. Η εφημερίδα Revolution στην οποία δούλευε, προτίμησε να δημοσιεύσει μια εικόνα του Κάστρο με τον Σάτρ και τη Σιμόν ΝτεΜποβουάρ.

Η ιστορική φωτογραφία έμεινε κλεισμένη για επτά χρόνια στο συρτάρι του και κολλημένη σε έναν τοίχο του γραφείου του. Το 1967, μετά τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, ο Ιταλός εκδότης Τζιαντζιάκομο Φελτρινέλι ανακάλυψε την εικόνα και ο φωτογράφος του τη χάρισε.

Από τότε, η ιστορική εικόνα του Τσε Γκεβάρα εμπορευματοποίηθηκε, κόσμησε εκατομμύρια μπλουζάκια, σημαίες, ρούχα, τοίχους, προκηρύξεις, ποτήρια, μπρελόκ και έγινε μόδα.

Για δεκαετίες ολόκληρες, ο φωτογράφος δεν απολάμβανε κέρδη από τη φωτογραφία, αφού δεν είχε κατοχυρώσει ηθελημένα το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας…. 

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.