Αλλάζει το κλίμα στα νησιά όπου δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ

Θετικός φαίνεται πως είναι ο αντίκτυπος από την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο στους νησιώτες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του lesvosnews.net σε δείγμα 600 κατοίκων των πέντε αυτών νησιών.

NewsRoom 10/07/2018 | 09:53

Συγκεκριμένα, τρεις στους τέσσερις κατοίκους των νησιών θεωρούν θετική εξέλιξη την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού (74%), και μόνο το 13% τη θεωρεί αρνητική, ενώ σε όλα τα νησιά το ποσοστό θετικής ανταπόκρισης ξεπερνά το 80%, με εξαίρεση την Κω, όπου μόνο το 37% βλέπει θετικά την εξέλιξη, ενώ το 24% αρνητικά.

Μάλιστα, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (51%) παραδέχονται ότι δεν περίμεναν πως η κυβέρνηση μπορούσε να πετύχει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ στο 49% ανέρχεται το ποσοστό αυτών που κρίνουν το μέτρο ως επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (το 29% το θεωρεί αποτυχία).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 3 στους 4 κάτοικοι των νησιών πιστεύουν ότι η μη αύξηση του ΦΠΑ θα βοηθήσει την οικονομία του νησιού τους και λιγότεροι από 1 στους 5 ότι όχι. Το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση και στον τουρισμό των πέντε νησιών. Αλλά ακόμη και μεταξύ όσων (26%) απάντησαν ότι δεν θα βοηθηθεί ο τουρισμός από τη μη αύξηση του ΦΠΑ, ένα σημαντικό κομμάτι δικαιολογούσε την τοποθέτησή του με θετικό τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός κινείται ήδη σε τόσο υψηλά επίπεδα που τα περιθώρια περαιτέρω αύξησής του είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα.

Στο ερώτημα «Μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ποιος πιστεύετε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλήματα των νησιών;», το 26% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 22% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 41% απαντά «Κανένας».