Newsroom

Newsroom

"Αλλάξτε τώρα το μοντέλο δασοπυρόσβεσης"

Η τραγωδία στο Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε ό,τι αφορά το ισχύον σύστημα δασοπυρόσβεσης. Κατά πόσο δηλαδή είναι αποτελεσματικό ή έχει έρθει πλέον η ώρα των αλλαγών.

5b6d96b11dc5243d0a8b456f

Αξιωματικοί της πυροσβεστικής, πυροσβέστες, εθελοντές και δασολόγοι, άνθρωποι με χρόνια εμπειρίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μιλούν στο Documento σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το ελληνικό μοντέλο.

Στα τέλη Μαΐου του 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αλλάξει ριζικά το σύστημα δασοπυρόσβεσης. Με την ψήφιση του ν. 2612/1998 η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις μεταβιβάστηκαν από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα. Επρόκειτο για πολιτική απόφαση η οποία προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Ειδικά όσον αφορά τον χρόνο λήψης της, καθώς ήδη είχε ξεκινήσει και επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Η αιτιολογία, όπως αναφερόταν στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ήταν μεταξύ άλλων η δημιουργία πληρέστερου και πιο αποτελεσματικού συστήματος πυροπροστασίας της χώρας καθώς και η μείωση της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της λειτουργίας δύο φορέων για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Κρίθηκε ότι το ισχύον μέχρι τότε σύστημα δασοπυρόσβεσης δεν είχε επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι διαδικασίες που προέβλεπε το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκαν τις επόμενες εβδομάδες. Προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας μετατάχθηκε στην Πυροσβεστική, μαζί με εξοπλισμό και οχήματα, στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που αφορούσαν θέματα δασοπροστασίας από τις πυρκαγιές μεταφέρθηκαν σε αντίστοιχα όργανα της πυροσβεστικής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Documento

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της αποστολής της Παλαιστίνης στην τελετή έναρξης (video)

palaistini 1

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της αποστολής της Παλαιστίνης στην τελετή έναρξης (video)

Η Παλαιστίνη έκανε την είσοδό της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές…