Πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων μελών της Kυβέρνησης.
Σε λίγο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση.
Η δημοσκοπική πτώση η φθορά της κυβέρνησης και των προσώπων, η συγκυρία έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τις συγκεντρώσεις των Τεμπών οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε αλλαγές για να κατευνάσει την λαϊκή οργή.
Ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός αποτυπώνει με καθαρό τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα κρίσιμα πεδία, καθώς ο πρωθυπουργός που έλεγε για τις κοινωνικές αντιδράσεις ότι «το μήνυμα ελήφθη», το μόνο που έκανε είναι να προχωρήσει σε αλλαγές με τα μάτια προς το εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης και όχι προς την κοινωνία που δυσανασχετεί.
Συγκεκριμένα, από τις κρίσιμες επιλογές του πρωθυπουργού, όπως είναι η αναβάθμιση του Κωστή Χατζηδάκη, η μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Οικονομικών και του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, φαίνεται ότι στο Μαξίμου φοβούνται τις εσωτερικές αντιδράσεις για αυτό και δημιουργούνται και οι όροι της μετά-Μητσοτάκη εποχής. Είναι κρίσιμο σε αυτό το πλαίσιο ότι ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Νίκος Δένδιας, παραμένει στο υπουργείο Άμυνας.
Οι δυσλειτουργίες στο Μαξίμου
Με την απομάκρυνση του Μάκη Βορίδη από το Μαξίμου και την μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο πρωθυπουργός φαίνεται να στρέφεται σε αυτή τη πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ίδιο, στους παραδοσιακούς του συνομιλητές και έμπιστους και ο κ. Χατζηδάκης είναι ένας από αυτούς. Είναι σαφές, ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχε τεράστιο ζήτημα συντονισμού σε ότι αφορά το Μαξίμου και τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς επικρατεί διευρυμένη γκρίνια και απογοήτευση, ειδικά σε μία συνθήκη όπου η κοινωνική πίεση οξύνεται, λόγω των πρακτικών της συγκάλυψης σε ό,τι αφορά των έγκλημα των Τεμπών.

Ανέγγιχτοι οι εκπρόσωποι της «επιθετικής γραμμής» για τα Τέμπη
Επίσης, εάν και τις προηγούμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός έλεγε ότι τα μαζικά συλλαλητήρια έδειξαν τη «δύναμη της δημοκρατίας», στον ανασχηματισμό δεν «ακούμπησε» κανέναν από τους εκπροσώπους της επιθετικής γραμμής σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών.
Είναι ενδεικτικό ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης έμεινε ο Γιώργος Φλωρίδης, που έλεγε ότι είναι «για τα μπάζα, όποιος μιλάει μπάζωμα», όπως και Άδωνης Γεωργιάδης, που έλεγε για τις μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, ότι είναι πρακτικές αποσταθεροποίησης της χώρας.
Ακόμη και ο Μάκης Βορίδης που έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, μετακινήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης για να οξύνει η κυβέρνηση ακόμη περισσότερο το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό της προφίλ.
Επίσης, η υπουργοποίηση του Αρίστου Δοξιάδη δείχνει τη βαθιά υποκρισία του πρωθυπουργού, καθώς μιλάμε για ένα πρόσωπο που στοχοποίησε τη κοινωνική αντίδραση με προκλητικό τρόπο, αναπαράγοντας τη γραμμή περί αποσταθεροποίησης και λαϊκισμού. Σε ότι αφορά τη Λίνα Μενδώνη στα μάτια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ταυτισμένη με το υπουργείο Πολιτισμού.