Άλλαξε διαδρομή Κυριάκο οδηγείσαι σε αδιέξοδο

H νέα κυβέρνηση πιστή στις νεοφιλελεύθερες αρχές της, με μια αδικαιολόγητη ενέργεια ταράζει μια μια ακόμα φορά τα κοινωνικά νερά, λαμβάνοντας μια απόφαση που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων και -όπως συμβαίνει και σε μια σειρά από άλλες ενέργειές της- κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την ουσιαστική χρησιμότητά της.

4168077

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα έμμισθο, διορισμένο από την ίδια, Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μια απόφαση που όχι απλά έχει προκαλέσει μια τρομακτική κοινωνική αντίθεση, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και την σχεδόν καθολική αποδοχή που έχει η νυν λειτουργία του οργανισμού. Το ΚΕΘΕΑ έχει την αναγνώριση από τον κοινωνικό ιστό για το έργο του, έχει μπόλικους συμμάχους στο πλευρό του, από πρώην εθισμένους ανθρώπους μέχρι πολιτικούς και κοινωνικούς σχηματισμούς που αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με αυτό. 

Πρόκειται με άλλα λόγια, για έναν οργανισμό που έχει καταφέρει, μέσω της αυτοδιοικητικής του λειτουργίας αλλά και της αίσθησης συλλογικοποίησης που διέπει τον τρόπο που κάνει τα πράγματα, να έχει εδραιωθεί στα μυαλά της ελληνικής κοινωνίας ως μια δομή που υπερβαίνει τις παραδοσιακές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.

Αποτελεί κοινώς παραδεκτή διαπίστωση πως αυτή η διαφοροποίηση του ΚΕΘΕΑ από σχεδόν κάθε άλλο οργανισμό του δημοσίου, οφείλεται ξεκάθαρα στην οργανωτική του δομή. Μια οργανωτική δομή που ακριβώς επειδή επιτελεί κοινωνικό έργο και έχει να χειριστεί ζητήματα έντονης περιπλοκότητας (οι εθισμοί δεν είναι μια απλή κατάσταση ιατρικής φύσης, καθορίζονται από μια σειρά παραμέτρων που τους καθιστά ειδικό ζήτημα), δεν θα μπορούσε να καθορίζεται από την παραδοσιακή δημόσια δομή. Αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να την αγνοήσει προκλητικά.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως η κυβερνητική εξήγηση πίσω από αυτή την παρέμβαση βασίζεται πάνω σε ένα αποδεδειγμένο ψέμα. Συγκεκριμένα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της οποίας καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ επικαλείται την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, όπως επίσης για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)». Η διατύπωση αυτή υπονοεί πως η οικονομική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ διακατέχεται από μια αδιαφάνεια που η κυβέρνηση οφείλει να άρει. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όπως άλλωστε έχει τονίσει το (καταργημένο) διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, η εν λόγω υπηρεσία ελεγχόταν κάθε χρόνο από ορκωτούς λογιστές και ο ισολογισμός της δημοσιευόταν κάθε Ιανουάριο, γεγονός που καθιστά άτοπο το επιχείρημα περί αδιαφάνειας. Συν τοις άλλοις, η απόφαση της κυβέρνησης να μην θέσει το ζήτημα προς ψήφιση και συζήτηση στη Βουλή, φανερώνει και τον φόβο της για αυτό που η ίδια η πραγματικότητα έδειξε: η κοινωνική εναντίωση για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου θα ήταν έντονη.

Η απόφαση της κυβέρνησης φυσικά είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις διακηρυγμένες πολιτικές της αντιλήψεις. Θεμελιώδης αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού άλλωστε είναι η εναντίωση στην ίδια την ύπαρξη της δημόσιας υπηρεσίας – δεν είναι τυχαίο πως η ιδιωτικοποίηση αποτελεί μια ορολογία – ευαγγέλιο της Δεξιάς. Ήταν μάλλον δεδομένο πως ένα Δ.Σ. όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ, που παραδοσιακά αποτελείται από ανθρώπους που είτε βρίσκονται είτε έχουν βιώσει τη διαδικασία απεξάρτησης και επανένταξης αλλά και μέλη οικογενειών τέτοιων ανθρώπων, θα ήταν ανάχωμα σε σχέδια ιδιωτικοποίησης και κατ’ επέκταση αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.

Αν κάποιος ερχότανε σήμερα από άλλη χώρα και προσγειωνόταν από κάποιο άλλο πλανήτη, θα διαπίστωνε πώς η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινάει ένα πόλεμο με το ΚΕΘΕΑ και κατ’ επέκταση με την κοινωνία που είναι θα διαπιστώσει πως ένας πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με  το ΚΕΘΕΑ κατ’ επέκταση και την κοινωνία  μόλις ξεκινάει. Για την ακρίβεια, είναι ένας πόλεμος που θα είναι χαμένος από χέρι για την κυβέρνηση. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει να «γεννάει» τις πιο υπολογίσιμες αντιδράσεις από κάθε άλλο κυβερνητικό μέτρο των προηγούμενων μηνών και όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε οδηγείτε σε αδιέξοδο η μάλλον θα πέσει επάνω σε τοίχο με ανυπολόγιστες για εκείνη ζημιές.

Και όπως λένε στο ΚΕΘΕΑ σε μια από τις διαφημιστικές καμπάνιες τους: ”Οδηγείσαι σε αδιέξοδο; Άλλαξε διαδρομή”. Στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει: ”Άλλαξε διαδρομή Κυριάκο οδηγείσαι σε αδιέξοδο” 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…