Newsroom

Newsroom

Αλλαγή στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ

-ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ Ο ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ Πρόσωπο που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο Σπύρος…

adedi

-ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ Ο ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ
Πρόσωπο που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο Σπύρος Παπασπύρος αποχώρησε από τη θέση του προέδρου με δική του απόφαση. Διάδοχός του ο εκπαιδευτικός Κ. Τσικρικάς
Αλλαγή σελίδας για την ΑΔΕΔΥ από χτες, αφού στη θέση του προέδρου Σπ. Παπασπύρου που παραιτήθηκε, εκλέχτηκε ο προερχόμενος από τον χώρο των δασκάλων, Κ. Τσικρικάς. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση χτες το πρωί ο Σπ. Παπασπύρος συγκάλεσε τη γραμματεία της ΠΑΣΚΕ Δημοσίων Υπαλλήλων στην οποία πρότεινε τον Κ. Τσικρικά για τη θέση του προέδρου.
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το σύνολο των μελών εκτός του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλου, ο οποίος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη διαδικασία. Αμέσως μετά υπήρξε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ όπου ο Κ. Τσικρικάς ψηφίστηκε από τους παρόντες όλων των παρατάξεων πλην του ΚΚΕ.
Ο Σπύρος Παπασπύρος κατέχει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου της ΑΔΕΔΥ, αφού υπηρετεί τον θεσμό τα τελευταία 11 χρόνια. Το 2000 αντικατέστησε τον Γ. Κουτσούκο και εκλέχτηκε στο τιμόνι της ΑΔΕΔΥ σε τρία συνεχόμενα συνέδρια, όπου η ΠΑΣΚΕ ήταν πρώτη δύναμη. Από τις 5 Ιουλίου είχε καταθέσει την παραίτησή του στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ δηλώνοντας ότι θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Ο Σπ. Παπασπύρος έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη λειτουργία του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΠΑΣΚΕ, οι βασικοί σταθμοί στην 11χρονη πορεία του ήταν όταν κατάφερε να πάρει πίσω τα 250 εκ. ευρώ που είχαν επενδυθεί από χρήματα ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων στα περιβόητα “δομημένα” ομόλογα και η συμβολή του στην εξειδίκευση των προτάσεων της ΑΔΕΔΥ για την εισαγωγή μοριοποιημένων κριτηρίων στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Η αλλαγή στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ γίνεται σε μία περίοδο όπου πραγματοποιούνται σειρά μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα όπως είναι το νέο μισθολόγιο και το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στη θέση του προέδρου που θα αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις έρχεται ο Κ. Τσικρικάς, ένας συνδικαλιστής χαμηλών τόνων. Στελέχη της ΠΑΣΚΕ αναφέρουν ότι ο Κ. Τσικρικάς είναι ένας έμπειρος συνδικαλιστής, που γνωρίζει πολύ καλά τα μισθολογικά θέματα.
Πιστεύει στην εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αν και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν έχει την πολιτική κατάρτιση αλλά και τη γνώση των θεμάτων της δημόσιας διοίκησης που είχε ο προκάτοχός του.
Παρ’ όλ΄ αυτά οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Κ. Τσικρικάς θα είναι εξίσου σκληρός από τον Σπ. Παπασπύρο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τα οικονομικά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Κ. Τσικρικάς: Πρώτο ραντεβού στη Θεσσαλονίκη
O νέος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς, ασχολείται με τον συνδικαλισμό από τη δεκαετία του ’70 πρωτοστατώντας στα ζητήματα εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Δραστηριοποιήθηκε στην ΠΑΣΚΕ και την περίοδο 1976-77 εκλέχτηκε πρόεδρος στον σύλλογο των αδιόριστων δασκάλων. Κατόπιν εντάχθηκε στον σύλλογο δασκάλων Πυλείας (1979-1980) και στον αντίστοιχο σύλλογο στη Νίκαια (1981-1982).
Από το 1992 μέχρι το 2007 ήταν πρόεδρος στο σύλλογο δασκάλων “Γ. Σεφέρης” των δήμων Ν. Ηρακλείου, Ν.Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης. Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ και τα τελευταία 2 χρόνια είναι μέλος της Ε.Ε. του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Κ. Τσικρικάς δήλωσε στο “Εθνος” μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ: “Ως νέος πρόεδρος θα συνεχίσω τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα στους οποίους η ΑΔΕΔΥ έχει πρωτοστατήσει τους τελευταίους 20 μήνες. Πρώτος σταθμός θα είναι η διοργάνωση ενός μαζικού και δυναμικού συλλαλητηρίου των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Θα διεκδικήσουμε ένα ενιαίο μισθολόγιο δίκαιο, με κανόνες και διαφάνεια, τη διάσωση των ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων και θα συνεχίζουμε να τοποθετούμαστε σε θέματα δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολέσει μέχρι σήμερα το 35% των αποδοχών τους λόγω Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου. Για όλα αυτά η ΑΔΕΔΥ θα πρωτοστατήσει στους αγώνες των εργαζομένων με στόχο την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι ο λαός”.
Νίκος Β. Τσίτσας
http://www.ethnos.gr