Αλλαγή στάσης Κομισιόν για την Ενέργεια – Το κυβερνητικό μούδιασμα και η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Νέο πακέτο μέτρων από την Κομισιόν για ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στοχευμένες φοροελαφρύνεις και μερικό πάγωμα των διακοπών ρεύματος ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση - Το κυβερνητικό μούδιασμα στις προωθημένες προτάσεις και η πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

AP 20031458925809

Χωρίς να είναι ακόμα σαφές το σύνολο των προτάσεων που θα καταθέσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σήμερα είδε το φως το δημοσιότητας ένα μέρος των συνολικών μέτρων της εργαλειοθήκης που μπορούν να υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η κινητοποίηση της Κομισιόν στην κατεύθυνση της διατύπωσης προτάσεων προς τα κράτη μέλη, έρχεται έπειτα από την διαπίστωση ότι οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, αλλά και στο ρεύμα, θα συνεχιστούν ως τον Απρίλιο με πιθανότητα αποκλιμάκωσης από εκεί και έπειτα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έως τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, στα άμεσα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών θα περιλαμβάνονται οι εξής δυνατότητες για τα κράτη – μέλη:

  1.  Παροχή οικονομικής στήριξης σε πολίτες που είναι εκτεθειμένοι στην ενεργειακή φτώχεια ακόμα και υπό τη μορφή vouchers.
  2.  Μείωση της φορολογίας στην ενέργειας για περιορισμένο χρονικό διάστημα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και εισαγωγή ευρύτερων μέτρων για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για συγκεκριμένες κατηγορίες.
  3. Τέλος, φαίνεται ότι θα προταθεί η δυνατότητα καθυστέρησης της αποπληρωμής των οφειλών, ενώ παράλληλα προτείνουν προς τα Κράτη – μέλη, να μην προβαίνουν άμεσα σε αποσυνδέσεις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι παραπάνω δυο άμεσες προτάσεις στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν από την Κομισιόν μαζί με τα υπόλοιπα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα της εργαλειοθήκης.

Τέλος, φαίνεται ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να ιεραρχεί ψηλά την αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης, σχολιάζοντας ότι η σημερινή κρίση είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης τιμής φυσικού αερίου και επιμένει πολιτικά στην αναγκαία στροφή προς τις νέες τεχνολογίες ως τη λύση απέναντι στις αυξομειώσεις των τιμών.

Η πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: Η Κομισιόν προωθεί μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί

Δια της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε δριμεία κριτική για την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας που θα δοκιμάσει τα νοικοκυριά.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εκτεταμένες επιπτώσεις που θα έχει το κύμα της ακρίβειας όχι μόνο στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα δημόσια οικονομικά και καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν ουσιαστικά μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και την στοχευμένη μείωση φορολογίας».

Διαπιστώνει μάλιστα την κυβερνητική αδιαφορία σημειώνοντας πως: «Στην Ελλάδα, αντίθετα η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη, αφού υποβάθμισε επί μακρόν το ζήτημα, με τον ίδιο σχεδόν να το απαξιώνει στην πρόσφατη ΔΕΘ, «κατέληξε πριν λίγες μέρες να εξαγγέλλει την επέκταση υφιστάμενων επιδομάτων που αφήνουν ουσιωδώς απροστάτευτα τα νοικοκυριά, ενώ δεν έλαβε κανένα μέτρο για τις επιχειρήσεις», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου και υπογραμμίζει ότι τη στιγμή που η  Κομισιόν προωθεί μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενάντια στην ενεργειακή κρίση, «ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί».

Κυβερνητικό μούδιασμα στις προωθημένες Ευρωπαϊκές προτάσεις 

Παρότι θα περίμενε κανείς πως οι πληροφορίες για τα νέα μέτρα θα τύγχαναν ευρείας αποδοχής από την κυβέρνηση δεδομένου πως πρόκειται για μέτρα που επιχειρούν να απαντήσουν ουσιαστική στο ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, η κυβέρνηση έως και τώρα, δεν έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Είναι απορίας άξιον ποια θα είναι η κυβερνητική απάντηση, δεδομένου ότι, ως και σήμερα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει περιοριστεί σε εξαγγελίες επιδότησης -που δεν είναι ακόμα σαφές αν θα καταφέρουν να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις-, ενώ δεν έχουν επιλέξει τις φορο-ελαφρύνσεις ως εργαλείο ανάσχεσης της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά της ενέργειας.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κυβερνητική στάση αναφορικά στην πρόταση για πάγωμα των διακοπών ρεύματος σε ορισμένες περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμών, δεδομένου ότι ως και σήμερα, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αφορούν τη διακοπή ρεύματος ακόμα και σε ευάλωτα νοικοκυριά.