Newsroom

Newsroom

Αλλαγή σκηνικού στο Συριακό δράμα (φωτο)

Του Μαρίνου Γκασιάμη Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Συρία συγκεκριμένα φέρνουν προ των ευθυνών τους τόσο τις…

1 2560

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Συρία συγκεκριμένα φέρνουν προ των ευθυνών τους τόσο τις Δυτικές Δυνάμεις όσο και τη Ρωσία που αποσκοπεί πλέον στην εδραίωση ενός ρόλου για την «επόμενη μέρα».

Το koutipandoras.gr ζήτησε την εκτίμηση του Θανάση Ντόκου, Γενικού Διευθυντή στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αν συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές από την συνεχιζόμενη κρίση, υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης για γειτονικά κράτη όπως η Τουρκία και η Ιορδανία μας επεσήμανε λέγοντας πως

“Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η συνέχιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εν πολλοίς ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Συρία, θα είχε πολύ σοβαρές αποσταθεροποιητικές συνέπειες τόσο για τα γειτονικά κράτη (Λίβανο, Ιορδανία και, σε ένα βαθμό, Τουρκία), αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

Αν δεν μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές, ακόμη και οι πλουσιότερες και πλέον «φιλόξενες» ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και οικονομικά προβλήματα”.

Η συνεχιζόμενη δράση των τζιχαντιστών στο πλαίσιο του Ισλαμικού Κράτους απειλεί κυρίως τα κράτη του μουσουλμανικού κόσμου, μιας και σύμφωνα με αναφορές ακόμα και αμερικανικών πηγών χρηματοδοτήθηκε στην αρχή του κυρίως από Σουνίτες για να πληγούν οι Σιίτες ως “άπιστοι”.

“Το δε αυτό-αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) αποτελεί ένα καρκίνωμα για την περιοχή αλλά και ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο και θα πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η επίτευξη των στόχων αυτών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης” μας τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Ντόκος

Βέβαια για να μπει ένα τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα στη Συρία μετά και την παρέμβαση της Ρωσίας που σταθμεύει πλέον τουλάχιστον 50 αεροπλάνα και ελικόπτερα σε Συριακό έδαφος ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ τονίζει ότι:

“Η πολυδιάστατη μορφή της σύγκρουσης, η εμπλοκή πολλών περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων με διαφορετικά και συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα και η (εν πολλοίς δικαιολογημένη) διστακτικότητα της Δύσης για άμεση εμπλοκή εξηγούν γιατί μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων, περισσότερους από 220.000 νεκρούς, τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Συρίας και επτάμισυ εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους δεν είναι ακόμη ορατό το τέλος της τραγωδίας αυτής.

Η για μεγάλο διάστημα απροθυμία της Δύσης, αλλά και χωρών της περιοχής, να δεχθούν τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, ή τουλάχιστον μετριοπαθή στοιχεία του καθεστώτος του, ως τμήμα μιας μεταβατικής λύσης αρχίζει να μεταβάλλεται υπό το βάρος των περιστάσεων.

Επιπλέον, και παρά το κακό κλίμα λόγω της ουκρανικής κρίσης, αρχίζει να διαφαίνεται μια –εξαιρετικά σταδιακή και διστακτική- αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, η συνεργασία της οποίας είναι απαραίτητη για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Συρία. Οι δε τελευταίες στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας, συμβολικού κυρίως χαρακτήρα, αποσκοπούν στην εδραίωση ενός ρωσικού περιφερειακού ρόλου για την «επόμενη ημέρα»”.

Γεγονός είναι ότι όπως ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας σε Συριακό έδαφος βρίσκονται αυτή τη στιγμή 50 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

“Οι δυνάμεις αυτές αναπτύχθηκαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ήταν εφικτό καθώς το περισσότερο υλικό υπήρχε ήδη στις αποθήκες μας στην Ταρτούς. Αυτό που χρειάστηκε να κάνουμε απλά ήταν να μετακινήσουμε κάποια αεροπλάνα μας και επιπλέον εξοπλισμό”

Ο εναέριος στόλος των Ρώσων στην περιοχή απαρτίζεται κυρίως από βομβαρδιστικά Su-24M και Su-25

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Ο Ρώσος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως την φύλαξη των εγκαταστάσεων στη Συρία από όπου εξορμούν τα μαχητικά της Μόσχας φυλάσσουν αλεξιπτωτιστές

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…