Newsroom

Newsroom

Αλλαγή σελίδας στην Αυστραλία-Οι Εργατικοί στην εξουσία έπειτα από 9 χρόνια

Το Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας θα σχηματίσει αύριο Δευτέρα τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, καθώς η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που εξασφάλισαν οι Πράσινοι και ανεξάρτητοι οικολόγοι υποψήφιοι συνέβαλαν να λάβει τέλος σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης των συντηρητικών.

received 1534275676970159

Το κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα παρέμενε τέσσερις ως πέντε έδρες κάτω από την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων (περίπου 72, ενώ χρειάζεται 76 από τις 151) με περίπου δέκα έδρες να μένουν να κριθούν στο νήμα, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ενδέχεται κατά συνέπεια να χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων ή μικρότερων κομμάτων για να επιστρέψει στην εξουσία, για πρώτη φορά από το 2013.

Ο ηγέτης των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε πως θα ορκιστεί 31ος πρωθυπουργός αύριο Δευτέρα προτού αναχωρήσει για το Τόκιο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Quad την Τρίτη, μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

«Θέλω να αλλάξω τη χώρα. Θέλω να αλλάξω την πολιτική σε αυτή τη χώρα», είπε ο κ. Αλμπανέζι σε δημοσιογράφους σε προάστιο του Σίδνεϊ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν ήταν ανάμεσα στους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον κ. Αλμπανέζι για τη νίκη του, ενώ σε αυτούς προστέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Πολλά από τα στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ηττήθηκαν σε παραδοσιακά τους προπύργια από ανεξάρτητους υποψήφιους — κυρίως γυναίκες, που έδωσαν έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία στην ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, την ισότητα των φύλων, την ακεραιότητα. Οι ανεξάρτητοι και οι καλές επιδόσεις των Πρασίνων μείωσαν επίσης τα ποσοστά των Εργατικών.

Ο κ. Μόρισον, ο οποίος θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Φιλελεύθερων, μίλησε σε πιστούς και υποστηρικτές του σε εκκλησία σήμερα. «Μας δώσατε ένα σπουδαίο θεμέλιο για να περπατήσουμε (…) έναν πολύ δύσκολο δρόμο (…) τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια», είπε, μοιάζοντας συγκινημένος.

Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα μπορεί να μην ανακοινωθούν παρά αφού περάσουν αρκετές ημέρες. Η καταμέτρηση των 2,7 εκατ. επιστολικών ψήφων –πρόκειται για αριθμό ρεκόρ– θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα.

Εάν κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι ανεξάρτητοι θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και την προσπάθεια να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο υπαρχηγός των Εργατικών Ρίτσαρντ Μαρλς εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι Εργατικοί θα εξασφαλίσουν εντέλει ικανό αριθμό εδρών για να κυβερνήσουν μόνοι.

Ο Μπάρναμπι Τζόις, ο ηγέτης του ήσσονος εταίρου στην απερχόμενη κυβέρνηση των Φιλελεύθερων, του Εθνικού Κόμματος, τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση», που πρέπει να υποστηριχθεί, αλλά και να λογοδοτεί. «Πρέπει λοιπόν από καλή κυβέρνηση να γίνουμε καλή αντιπολίτευση», δήλωσε ο κ. Τζόις στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…