Αλλαγή πλεύσης στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ – Τι σχεδιάζει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει σήμερα από την κυβέρνησή του να διευκολύνει την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας από εννέα εκατομμύρια μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια, στο πλαίσιο μιας σειράς μέτρων που έχουν στόχο να αλλάξουν τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

AP 21021710391179

Παράλληλα ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα ζητήσει να επανεξεταστούν όλα τα εμπόδια που είχε εγείρει στη νόμιμη μετανάστευση και την ενσωμάτωση των μεταναστών η κυβέρνηση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που αναμένεται να καταλήξει “σε ριζικές αλλαγές πολιτικής”, όπως ανακοίνωσαν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.

Η στρατηγική του Μπάιντεν “βασίζεται στο αξίωμα ότι η χώρα μας είναι πιο ασφαλής, ισχυρή και με περισσότερη ευημερία όταν διαθέτει μια υγιή, λογική και ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική”, εξήγησαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν αναμονή της υπογραφής τριών προεδρικών διαταγμάτων σήμερα το απόγευμα.

Βάσει των προεκλογικών του δεσμεύσεων, ένα από τα διατάγματα αφορά στη δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία θα αναλάβει την επανασύνδεση των οικογενειών των μεταναστών που χωρίστηκαν λόγω της πολιτικής “μηδενικής ανοχής” στα σύνορα που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ το 2018. Μετά τις έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση του πρώην προέδρου ανέστειλε την πολιτική αυτή, όμως εκατοντάδες παιδιά δεν έχουν ενωθεί ακόμη με τους γονείς τους.

Η ομάδα εργασίας αυτή θα αναλάβει να τα εντοπίσει και να προτείνει λύσεις για την επανένωση των οικογενειών “βάσει των επιθυμιών και της κατάστασής τους”, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίζουν αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ γονείς ή παιδιά που έχουν απελαθεί.

Ένα δεύτερο διάταγμα αφορά τις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Εκτός από την επιστροφή της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες, έχει επίσης στόχο τη δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών οδών, όπως αυτές που είχαν δημιουργηθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στις ΗΠΑ εκατοντάδες ανήλικοι οι γονείς των οποίων βρίσκονται ήδη στο αμερικανικό έδαφος, χωρίς να αναγκάζονται να διασχίσουν τις επικίνδυνες, παράνομες μεταναστευτικές οδούς.

“Τεστ πλούτου”

Το τρίτο διάταγμα έχει στόχο να ευνοήσει την ενσωμάτωση των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί παράτυπα στις ΗΠΑ. Προβλέπει “να γίνει η απόκτηση υπηκοότητας πιο προσιτή στα εννέα εκατομμύρια άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις”, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Στόχος είναι να αλλάξει ο κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2019 από τη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, βάσει του οποίου δεν μπορούσαν να λάβουν πράσινη κάρτα ή την αμερικανική υπηκοότητα όσοι μετανάστες λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

“Πρόκειται για ένα τεστ πλούτου για τους μετανάστες”, κατήγγειλε ένας από τους αξιωματούχους.

Η πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων αυτών θα τις αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, στο οποίο ο Μπάιντεν έχει προτείνει τον Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον διορισμό του αναμένεται να εγκρίνει η Γερουσία το μεσημέρι.

Αν εγκριθεί ο διορισμός του, αυτός ο γιος Κουβανών προσφύγων ο οποίος έφτασε ως βρέφος στις ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος ισπανόφωνος που θα αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου αυτού που φροντίζει για θέματα μετανάστευσης, την αστυνομία συνόρων αλλά και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

H τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

MixCollage 14 Jun 2024 05 47 PM 9314

H τρανς κολυμβήτρια Lia Thomas αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – Μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λία Τόμας -η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως η πρώτη τρανς αθλήτρια…

Ένας ψυχολόγος αναλύει «Το γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα: Τι συμβολίζει η Κυριακή και η σκοτεινιά

Μάλαμα γράμμα

Ένας ψυχολόγος αναλύει «Το γράμμα» του Σωκράτη Μάλαμα: Τι συμβολίζει η Κυριακή και η σκοτεινιά

«Το γράμμα του Σωκράτη Μάλαμα. Mια ποιητική αφήγηση που ενσωματώνει βαθιά υπαρξιακά θέματα»

Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

InCollage 20240614 170736523

Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής επιτροπής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Η «γουρλίδικη» και «διασκεδαστική» επιτροπή της Βουλής που μπάζωσε κάθε πτυχή της αλήθειας του διπλού…

Μαρία Σάκκαρη: «Έπαθα κρίση πανικού όταν έφτασα Νο3 στον κόσμο, στοχεύω την κορυφή» (Video)

5321725

Μαρία Σάκκαρη: «Έπαθα κρίση πανικού όταν έφτασα Νο3 στον κόσμο, στοχεύω την κορυφή» (Video)

Μια σπάνια εξομολόγηση της Μαρίας Σάκκαρη, για τις νίκες, τις ήττες, τις κρίσεις πανικού αλλά…