Ύστερα από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου για συμπόρευση με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) του Αλέξη Τσίπρα, επικυρώνοντας μια στρατηγική επιλογή που αναμένεται να επηρεάσει συνολικά τις ισορροπίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η απόφαση επιβεβαιώνει τη γραμμή της ηγεσίας για μη αντιπαραθετική στάση απέναντι στο νέο πολιτικό εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μείζον πολιτικό γεγονός» και θετική εξέλιξη για τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Κατά την εισήγησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να σταθεί δίπλα στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και όχι απέναντί της, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια εναλλακτικής στρατηγικής. Στη δευτερολογία του ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει χώρος για plan B», υποστηρίζοντας πως το κόμμα διαθέτει ήδη συγκεκριμένο πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό.
Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε πεδίο έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Απέναντι στην πρόταση της ηγεσίας βρέθηκαν οι Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου, οι οποίοι κατέθεσαν κοινή τροπολογία ζητώντας σαφή οδικό χάρτη για τις συνεργασίες και διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος.
Η τροπολογία δεν εγκρίθηκε, ωστόσο συγκέντρωσε ποσοστό που ξεπέρασε το 40% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αποτυπώνοντας ότι οι επιφυλάξεις παραμένουν ισχυρές στο εσωτερικό της παράταξης.

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγηθεί σε «αυτοδιάλυση» ή «αυτοακύρωση», ζητώντας οργανωμένο διάλογο και συγκεκριμένες διαδικασίες συνεργασίας πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Παράλληλα, κάλεσε την ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του κόμματος και επέμεινε στην ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και πολιτικών δεσμεύσεων. Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται με βάση δημοσκοπήσεις ή δημοσιεύματα, αλλά μέσα από συλλογικές διαδικασίες και σαφείς πολιτικούς στόχους.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη αυτόνομης πολιτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική στην πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και τα στελέχη που διαφωνούν με την απόφαση παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν χαρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η εσωκομματική μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί και πως θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν.

Διαβάστε επίσης:
Πολάκης στην Κ.Ε: Υπεράσπιση της κληρονομιάς του ΣΥΡΙΖΑ και βολές για προσκόλληση στελεχών σε συμφέροντα (video)
ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα μηδέν στην Κεντρική Επιτροπή – Η στρατηγική για τη διάσωση της παράταξης
Πολάκης: Όχι στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της αέναης αναμονής – Σχέδιο για άμεση εκλογική αντεπίθεση
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια