Αλέξης Τσίπρας: Στη θέση του Nτογιάκου θα είχα παραιτηθεί

Η πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

tsipras 1

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για το δυστύχημα των Τεμπών στη πρώτη του συνέντευξή μετά την τραγωδία, στο δελτίο ειδήσεων του Mega με την Ράνια Τζίμα, ανέφερε ότι Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για όποιον χρειαστεί, όπου ψηλά και αν αυτός βρίσκεται για να μάθουμε την αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύφτηκε, αναγνώρισε τις ευθύνες που αναλογούν στον ίδιο και την περίοδο διακυβέρνησης του κόμματός του, όμως έδωσε πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, τόσο για τον τομέα των ενεργειών που δεν έγιναν όσο και για τις ευθύνες, τα λάθη και τις παραλείψεις.

«Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη από την τραγωδία στα Τέμπη και ερωτηθείς για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί».

 

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε “ευθύνη” σε “κρίσιμες στιγμές” για “υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα”. «Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών . Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

«Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η “διαπίστωση” του μέσου πολίτη είναι ότι το “κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.

 

 

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την υλοποίηση της περίφημης σύμβασης 717, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.« Η αλήθεια είναι ότι το 2018, 29 Σεπτεμβρίου 2018, με βάση την εισήγηση της ΕΡΓΟΣΕ είχε υλοποιηθεί το 69% της σύμβασης. Τον Μάιο του 2019 είχε φτάσει σε 72% η υλοποίηση του έργου. 14 Φεβρουαρίου 2023 επί ΝΔ ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 77%, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «ήταν σχεδόν εξαναγκαστική η ιδιωτικοποίηση των τρένων» την περίοδο των μνημονίων. Και πρόσθεσε ότι ως κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί με την Hellenic Train για να κάνει τις επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνήσει και ακύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για παθογένειες, αλλά είναι εκπρόσωπος μιας οικογένειας που οδήγησε σε παθογένειες.»

«Αν ήμουν Ντογιάκος, θα είχα παραιτηθεί. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για το αν το κόμμα του κάνει εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και πως η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδωρο Ντογιάκο αποτελεί παρέμβαση.

«Ο υιός Ντογιάκος ήταν μετακλητό υπάλληλος στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή. Αν είχα εγώ τον γιο μου μετακλητό… Αν ήμουν Ντογιάκος, θα είχα παραιτηθεί. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το σύστημα GSMR ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν τέθηκε σε λειτουργία εδώ και 4 χρόνια επί ΝΔ, είπε. Θα απέτρεπε το δυστύχημα», σημείωσε

Να πει ο πρωθυπουργός πότε θα γίνουν εκλογές

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει πότε θα γίνουν εκλογές. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να πάει σε μια μη τοξική προεκλογική περίοδο και να επιλέξει απερίσπαστος, σημείωσε. Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της ΝΔ. Πιστεύω ότι η επόμενη αναμέτρηση δεν θα «υγιεινός περίπατος» για τη ΝΔ, ο στόχος να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτός, πρόσθεσε.

Για πρώτη φορά θα προσέλθουμε στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και έχει διαδικασίες.

Όταν διαπίστωσα ότι υπέπεσε σε παράπτωμα τον παρέπεμψα στα όργανα, είπε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί, για να καταστρέψει – έρχεται για να δημιουργήσει», τόνισε. Η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει αν μπορούμε να φτιάξουμε προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο μας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

thalassa 3

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής στην Ιατροδικαστική…